Premierul Marcel Ciolacu afirmă că participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul Uniunii Europene. ”România susţine ferm solicitarea Republicii Moldova de a se asocia formatului de cooperare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări”, arată el, după o întrevedere, la Bucureşti, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut astăzi o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti pentru a participa la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări găzduit anul acesta de România. Premierul român a apreciat participarea preşedintei Republicii Moldova la acest eveniment internaţional. România susţine ferm solicitarea Chişinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităţilor concrete de a angaja Republica Moldova şi Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor şi digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Cei doi înalţi oficiali au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale şi au apreciat nivelul excelent al cooperării.
 
De asemenea, premierul României şi preşedinta Republicii Moldova au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea, pe aceeaşi linie, a dialogului, precum şi pentru a lucra împreună în vederea obţinerii de rezultate concrete, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări. 
 
Premierul Marcel Ciolacu a menţionat că România a transferat recent prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanţarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din această primă tranşă au fost direcţionate către achiziţionarea de microbuze pentru transportul şcolar şi către proiecte de infrastructură şi dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).
 
Conform sursei citate, preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral şi în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, şi a evidenţiat importanţa continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.
 
Totodată, şŞeful Executivului român a reafirmat susţinerea politică şi în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, arătând că este prioritară în acest moment obţinerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul UE”, a arătat Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

El a adăugat că o felicită pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”pentru determinarea de a menţine drumul european al Moldovei” şi o asigură de sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul organizării la Bucureşti a Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi a Forumului de Afaceri I3M, miercuri şi joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.