USR şi PLUS pot candida împreună la alegerile europarlamentare, după ce ICCJ le-a admis vineri seară contestaţia la decizia BEC care interzicea participarea alianţei celor două partide la scrutin. Alianţa USR-PLUS a contestat, vineri, decizia Biroului Electoral Central care i-a respins înscrierea în alegerile europarlamentare. ”Vom merge mai departe, indiferent de decizia ICCJ în care avem foarte mare încredere”, a spus Dan Barna, la Timişoara. Nicuşor Dan s-a reînscris în USR pentru a putea contrasemna în mod legal protocolul alianţei USR-PLUS. Liderul PLUS, Dacian Cioloş, spune că Alianţa 2020 va participa la alegerile europarlamentare, în urma deciziei Înaltei Curţi. "Acum aveţi cu cine vota! Alianţa 2020 merge la europarlamentare! (...) Lupta continuă cu şi mai mult avânt", afirmă Cioloş. La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, consideră că faptul că Alianţa 2020 USR PLUS va putea participa la alegerile europarlamentare, în urma deciziei ICCJ, reprezintă prima victorie din această campanie. "Vom merge în alegeri şi vom învinge, pentru că România are nevoie de o alternativă reală. Am văzut împreună ce înseamnă birocraţia şi România nefuncţională. Misiunea noastră este să schimbăm această stare", afirmă el.
"Admite contestaţia formulată de contestatorii Uniunea Salvaţi România, Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate şi Alianţa 2020 USR PLUS. Anulează Decizia nr. 3D/07.03.2019 emisă de Biroul Electoral Central. Admite protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 08 martie 2019", a decis vineri seară instanţa.
UPDATE - ”Acum o oră am depus o contestaţie, mâine mergem la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie...Decizia de ieri este una abuzivă, o decizie care arată cât de jos a ajuns funcţionarea statului roman şi o parte dintre instituţii. Ceea ce s-a încercat prin decizia BEC este blocarea opţiunii a sute de mii de cetăţeni care au semnat ca USR – PLUS să participe la alegeri. (...) Vom merge mai departe, indiferent de decizia ICCJ în care avem foarte mare încredere. Indiferent de decizie, vom găsi soluţiile pentru ca cetăţenii să poată să îşi exprime votul”, a declarat, vineri, la Timişoara, liderul USR, dan Barna. La rândul sâu, Dacian Cioloş a spus că are încredere că se va respecta principiul democratic potrivit căruia fiecare cetăţean are dreptul de a alege şi de a fi ales.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Avem încredere în justiţie şi în statul de drept că va respecta principiul deocratic ca fiecare cetăţean are dreptul de a alege şi de a fi ales. Avem încrederea că am depus acest dosar respectând legea”, a spus liderul PLUS, Dacian Cioloş.
Nicuşor Dan s-a reînscris în USR, aceasta fiind soluţia juridică găsită pentru a contrasemna, în mod legal, protocolul Alianţei USR-PLUS. „Indiferent de ce cred eu despre această alianţă, atâta vreme cât ea reprezintă o opţiune electorală pentru o parte a alegătorilor, fac tot ce ţine legal de mine ca Alianţa să se regăsească pe buletinele de vot, iar oamenii să poată face alegerea pe care şi-o doresc. Aşa este într-o democraţie”, a declarat, pentru HotNews.ro, Nicuşor Dan.
„Am gasit, impreuna cu echipa juridica (aceeasi din 2016), solutia care sa imi permita sa contrasemnez in mod legal protocolul Aliantei USR PLUS. Nu garantez ca, in urma semnaturii mele pe protocol, contestatia Aliantei USR PLUS va fi admisa. Fac insa tot ce tine de mine, in situatia data, ca o optiune electorala imbratisata de o parte a populatiei, sa poata fi prezenta pe buletinele de vot in 26 mai”, a anunţat Nicuşor Dan pe Facebook.
Nicuşor Dan a precizat anterior că a plecat din USR prin demisie, în iunie 2017, iar cei care au contestat congresul formaţiunii din octombrie acelaşi an nu ştiau că acest lucru va avea impact acum.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.