Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş, a declarat duminică seara după anunţarea rezultatelor de la exit-poll, că alegătorii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur Guvernul şi vom avea un guvern de coaliţie. Cioloş a afirmat că USR-PLUS este o forţă politică matură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Putem totuşi trage câteva concluzii cu rezultatele pe care le avem. USR-PLUS este acum o forţă politică matură, care a dovedit că poate rezista şi că poate creşte într-o competiţie directă cu vechile partide. Vom avea în Parlament o echipă solidă de deputaţi şi senatori, foarte probabil un număr dublu faţă de cel pe care l-am avut până acum mulţumită votului dumneavoastră. Dacă datele pe care le avem acum vor confirma numărătoarea voturilor finală e clar că românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul, deci vom avea de a face cu un guvern de coaliţie”, a spus Cioloş.
 
El a adăugat că USR-PLUS este pregătită să îşi asume guvernarea şi că exclude negocieri cu PSD pentru construirea unei majorităţi. 
 
“USR-PLUS este pregătită să îşi asume guvernarea, avem un program de guvernare, avem 40 de angajamente pe care le-am prezentat în campanie şi care vor fi cartea noastră de căpătâi pentru orice negociere de construire a unei majorităţi. Vom începe aceste discuţii pornind de la obiectivele de guvernare şi abia apoi putem discuta celelalte detalii. USR-Plus este pregătit să poate discuţii cu acele partide politice care vor o guvernare onestă şi competentă şi din punctul nostru de vedere este clar USR-Plus nu intenţionează să negocieze cu PSD nicio majoritate de guvernare, credem că putem construi o astfel de majoritate reformistă şi de modernizare a României cu forţe politice care au astfel de obiective în programul de guvernare”, a mai transmis Cioloş. 
 
Acesta a mai declarat că pandemia poate afecta comportamentul oamenilor, inclusiv la vot. 
 
“E o situaţie specială cu care nu ne-am mai întâlnit. Pandemia poate afecta comportamentul oamenilor, inclusiv prezenţa la vot semnificativ, însă rezultatele ne arată foarte clar că se aşteaptă de la USR-PLUS să fie forţa care modernizează România şi care susţine reformele. Cu acest mandat mergem”, a precizat Cioloş.
 
Liderul PLUS crede că nu s-a schimbat nimic faţă de obiectivele din campanie şi este nevoie de o negociere pentru formarea unui guvern care nu se poate face pe repede înainte. 
 
“Am anunţat deja propunerea de premier. Nu s-a schimbat nimic faţă de obiectivele din campanie. Nu vom ceda, nu vom face rabat de la obiectivele pe care le-am anunţat. Pentru ca alegătorii să aibă încredere în politicieni e important ca ei să se ţină de cuvânt. Noi vom merge înainte cu mandatul nostru. Luăm în calcul unirea cu forţele reformatoare. Ieşirea din criză presupune o abordare clară a reformelor de care statul român are nevoie şi e clar că administraţia, sănătatea, educaţia are nevoie de reforme, antreprenoriatul. Lucrurile acestea trebuie să reiasă foarte clar în urma programului de guvernare. Nu o să putem face negociere pe repede înainte, aşa superficial. E nevoie să stăm la masă şi să discutăm. Sunt convins că forţele reformatoare vor fi capabile să ducă la o majoritate care să construiască o forţă reformatoare pentru România”, a menţionat Dacian Cioloş.
 
La rândul său, co-preşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că este un rezultat istoric pentru formaţiunea pe care o conduce. 
 
“Din punctul de vedere al USR-PLUS este un rezultat istoric pentru colegii mei. Am reuşit să dublăm acel rezultat şi sunt convins că vom face şi agenda Guvernului cu un rezultat cel puţin dublu. Nu se va putea face reformă în România fără USR-PLUS. Acest rezultat dă şanse USR-PLUS ca forţă reformatoare a României. Participarea redusă pe de altă parte arată cât de greu este pentru România să iasă din această logică de PSD-ism coclit din ultimii ani. Suntem încrezători că rezultatele finale vor fi chiar mai bune decât estimările. Fac apel la reprezentanţi să rămână la secţii până la finalizarea proceselor verbale”, a afirmat Barna. 
 
PSD se situează pe primul loc cu 30,5% la votul pentru Camera Deputaţilor în alegerile parlamentare urmat de PNL cu 29%, iar la Senat PSD are 30,6%, iar PNL 29,1%, potrivit exit-poll al CURS-AVANGARDE prezentat duminică seara de Antena 3, pe baza datelor centralizate pâmă la ora 19:00, rezultatele finale urmând să fie prezentate la ora 23:00.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.