Un acord în domeniul energiei verzi a fost semnat, sâmbătă, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Acordul conturează detaliile pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile. Este vorba despre un cablu de aproape 1.200 de kilometri, urmând a fi realizat în şase ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă, la semnarea Acordului pentru energie verde: Ne va permite să facem faţă mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică
CITEȘTE ȘI Preşedintele Republicii Azerbaidjan, la Bucureşti: Anul viitor vom exporta către Europa cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz / Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor
CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis: E bine să ne gândim mai cu curaj către energia verde / Cablul submarin va fi amplsat în Marea Neagră şi ne dorm sporirea legăturilor de trabsport maritim de la Constanţa în Georgia
CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen, la semnarea Acordului de la Bucureşti: UE a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată
Acord pentru energia verde între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan – Cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani / Se lucrează la studiul de fezabilitate
CITEȘTE ȘI Acord pentru energia verde între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan – Cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani / Se lucrează la studiul de fezabilitate

UPDATE: ”Investim în lărgirea  şi modernizarea infrastructurii noastre de telecomunicaţii în cadrul unui acord cu normativele europene. Ne dorim să lărgim colaborarea în domeniul energiei. Acum câţiva ani, la iniţiativa Georgieia început acest proiect care prevede conectarea sistemelor energetice din Caucazul de sud, de Europa printr-un cablu subacvatic”, a declarat, la rândul său, premierul din Georgia, Irakli Garibashvili. 

”Acest parteneriat confirmă disponibilitatea ţării noastre de a colabora în domeniul energiei. Avem capacităţi mari  pentru a transmite energie vecinilor noştri, cu excepţia Europei. Cablul submarin din Marea Neagră oferă o perspectivă importantă în aceatsă direcţie, proiectul va sprijini dezvoltarea în domeniul energiei verzi, va crea posibilităţi de comercializare corespunzător între Europa şi sudul Caucazului”, a adăugat acesta. 
 

UPDATE: ”Situaţia actuală din Europa este atât de confuză cum nu a fost niciodată. Avem un război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu preţurile şi toate economiile europene luptă cu inflaţia şi liderii europeni au hotărât să se rupă de gazul rusesc”, a declarat Viktor Orban la Bucureşti, înainte de semnarea Acordului pentru energia verde.  

”Trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre energie şi securitate energetică”, a adăugat premierul Ungariei.  

”Noi în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este tot mai important să fim inovativi”, a mai afirmat Viktor Orban.  

Acesta a mulţumit ţărilor semnatate, gazdelor, dar şi Comisiei Europene.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: Administraţia Prezidenţială a precizat că, sâmbătă, de la ora 10.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. 

Acordul va fi semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.  

Înalţii demnitari străini au sosit, încă de vineri, la Bucureşti, fiind întâmpinaţi de ministrul Energiei, Virgil Popescu.  

Semnarea se va face în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. 

CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni / Întâlnire cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă - VIDEO

 

”Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional”, a transmis Administraţia Prezidenţială.  

Sursa citată a explicat că acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport. 

”Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway”, a mai precizat sursa citată.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.