Un fost secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, Dumitru Tudone, trimis în judecată de DNA, a fost ales, luni, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, după ce a candidat la alegerile locale din 27 septembrie pe listele PNL Prahova, pentru un mandat în Consiliul Judeţean. Dintre cei 34 de consilieri prezenţi la şedinţă, 33 au votat pentru alegerea acestuia ca vicepreşedinte al CJ Prahova, votul fiind unul secret.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul Judeţean Prahova, reunit luni în şedinţă de urgenţă, a ales vicepreşedinţii acestui for, în care majoritatea a fost obţinută, ca urmare a alegerilor din 27 septembrie, de alianţa PNL-USR-PLUS. Cei doi vicepreşedinţi sunt Dumitru Tudone (PNL) şi Cristian Apostol (USR-PLUS). 
Unul dintre cei doi vicepreşedinţi al CJ Prahova, Dumitru Tudone, a fost secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi şi şi-a făcut mutaţie în judeţul Prahova, pentru a candida la alegerile locale pe listele filialei judeţene a PNL. Tot în politica din Călăraşi s-a făcut remarcat, de altfel, preşedintele ales al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), care a fost parlamentar ales în Călăraşi şi despre care presa a relatat că a avut afaceri cu autorităţi publice din acest judeţ. Dumitru Tudone este cunoscut drept un apropiat al lui Dumitrescu. 
„Mulţumesc mult şi domnului preşedinte pentru încrederea acordată precum şi consilierilor judeţeni pentru votul de încredere acordat. Să sperăm că pe acest mandat vom dezvolta judeţul Prahova” a spus Tudone după ce a fost votat la conducerea instituţiei din Prahova.
Dumitru Tudone a primit voturile a 33 dintre cei 34 de consilieri prezenţi la şedinţă, ceea ce înseamnă că reprezentanţii tuturor partidelor cu mandate în CJ Prahova l-au votat.
Întrebat cum comentează faptul că cel puţin trei dintre cei patru consilieri ai PSD prezenţi la şedinţă au votat pentru ca Dumitru Tudone să fie vicepreşedinte al CJ Prahova, preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, a declarat pentru News.ro: Tudone „a fost o singura propunere şi mi se pare normal să  voteze pentru că orice opoziţie trebuie să fie una constructivă”.
Toader, care este şi consilier judeţean şi care a condus CJ Prahova în ultimii patru ani, pierzând alegerile pentru încă un mandat, a precizat că nu a participat la şedinţa de urgenţă în care au fost aleşi vicepreşedinţii forului întrucât nu a „văzut unde este urgenţa”. 
Numele lui Dumitru Tudone apare şi într-un dosar instrumentat de DNA, trimis în instanţă în septembrie 2016. Tudone a fost deferit justiţiei alături de primarul de la acel moment al oraşului Fundulea, Dorel Dorobanţu, de prefectul de la acea vreme al judeţului Călăraşi, Jenel Şerban şi de alte persoane cu funcţii în instituţii publice, inclusiv şapte primari din judeţ, într-un dosar care viza scoaterea din patrimoniul statului a aproape 2000 de hectare de teren aflat în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a unor persoane deşi susţin procurorii DNA, prevederile privind reconstituirea dreptului de proprietate „nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă”.
„Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosinţă a terenului. În această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate. Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile şi acordarea despăgubirilor băneşti pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosinţă a terenului” transmitea DNA la momentul trimiterii dosarului.că.yre instanţa de judecată.
Tribunalul Călăraşi a decis, în februarie 2020 achitarea inculpaţilor pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de către Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea. 
Procesul se află în fază de apel, la Curtea de Apel Bucureşti, iar următorul termen a fost stabilit pentru 20 noiembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.