Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost audiată în cadrul comisiei, unde a prezentat o serie de documente care vin în sprijinul a ceea ce a susţinut în scrisoarea transmisă comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am procedat în data de 27.06, 2017 la audierea fostului preşedinte AEP Ana Maria Pătru. Ne-a cerut şi am respectat acest lucru, ca să nu o expunem public, şi n-a vrut să comunice nimic cu presa. Ne-a prezentat mai multe documente, a fost audiată circa o oră în cadrul şedinţei noastre. Vom face analiza documentelor prezentate şi urmează probabil să o chemăm din nou la audiere în luna septembrie, odată cu începerea sesiunii parlamentare”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

El a mai spus că Ana Maria Pătru a prezentat comisiei de control al SRI o serie de documente care vin în susţinerea a ceea ce a afirmat în scrisoarea adresată comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

"Sunt documente pentru care dânsa a considerat că sunt utile cu susţinerea la ceea ce a prezentat în scrisoarea adresată comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor”, a conchis Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, social-democratul Mihai Fifor, a declarat în 7 iunie că a vorbit la telefon cu fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru, pentru a o invita din nou la audieri, dar că aceasta s-a arătat dispusă să fie audiată la Comisia de control al SRI.

Ana Maria Pătru a fost chemată pe 28 mai la audieri la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, dar a trimis o scrisoare în care a explicat că nu a dat curs invitaţiei pentru că fiul ei este "deprimat" de pe vremea când DNA a reţinut-o pentru fapte de corupţie şi a "implorat-o" plângând să nu meargă la Parlament, pentru a nu fi iar "luată".

Ea a susţinut, în scrisoare, că a primit un telefon de la Traian Băsescu, pe vremea când era preşedintele ţării, în care i-a spus că ar putea fi arestată pe subiectul dosarului referendumului din 2012. Ea a apreciat că reţinerea sa nu a fost pe motiv că este „băsistă”, ci că este implicată în acţiunile întreprinse de PSD. „În sprijinul acestei supoziţii, vreau să aduc mai multe argumente: în anumite cercuri, am povestit de-a lungul timpului că ancheta în dosarul referendumului în ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, ar fi anormală şi că o eventuală condamnare ar fi nelegală, date fiind dispoziţiile legislaţiei electorale. Nişte «oameni de bine» mi-au spus că fac o greşeală şi că ar trebui să ţin aceste opinii pentru mine”, a precizat fostul vicepreşedinte al AEP.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a delarat, în 30 mai, la Parlament, că instituţiile abilitate ale statului trebuie să pornească o anchetă pentru a stabili dacă sunt adevărate afirmaţiile Anei Maria Pătru, potrivit cărora reţinerea şi arestarea sa se datorează faptului că ar fi spus că o posibilă condamnare a lui în dosarul ”Referendumul” ar fi nelegală.

Dragnea a mai declarat că membrii Comisiei de control al SRI trebuie să verifice veridicitatea afirmaţiei Anei Maria Pătru, potrivit căreia SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi transmitere a datelor către AEP.

SIVECO a anunţat că o dă în judecată pe fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, pe care o acuză că a lansat în spaţiul public "minciuni şi afirmaţii denigratoare", după ce a transmis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că este suspect că aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor au fost câştigate de companie. De asemenea, Pătru a susţinut că Irina Socol, fosta şefă a SIVECO, a făcut parte sau a fost apropiată de conducerea SRI şi că e posibil ca prietenia lor, pornită la iniţativa lui Socol, să fi fost iniţiată contextul unei acţiuni operative.

La alegerile din 2009, Ana Maria Pătru era vicepreşedinte al AEP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.