Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat, miercuri, necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

La întâlnirea de lucru a fost prezent şi şeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae-Ionel Ciucă, şedinţa încheindu-se după aproximativ două ore.

În acest context, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, la Digi 24, că  această întâlnire era programată de săptămâna trecută şi a precizat că în acest moment discuţiiile sunt într-o etapă inermediară.

”Legat de anunţul făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate, apreciem că este extrem de important pentru realizarea programului de înzestrare a Armatei aşa cum el a fost gândit pentru perioada 2017-2026. La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile este nevoie de aprobarea congresului şi, sigur, de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect”, a declarat Ţuţuianu.

Referitor la tipul de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze, ministrul Apărării a precizat că o decizie se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program ”extrem de important pentru armata României”.

”Când vom avea mai multe date, cu maximă transparenţă vom aduce la cunoştinţă public”, a afirmat ministrul, precizând că sunt evaluate toate variantele posibile.

El a spus că instituţia decidentă în această privinţă depinde de modalitatea în care se realizează tranzacţia.

”Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament, sau nu”, a arătat Ţuţuianu, precizând că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a fi propus un act normativ Parlamentului.

De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există o şi ofertă europeană pentru un astfel de sistem de rachete.

”Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine penru securitatea naţională”, a precizat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte retragerea planului de înzestrare a armatei de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, Ţuţuianu a afirmat că el a cerut acest lucru după ce a constatat că documentul depus anterior avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare.

”Eram la trei zile după preluarea mandatului şi am avut nefericitul incident cu cei trei militari decedaţi. Am constatat că documentul depus anterior preluării de către mine a mandatului avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare, respectiv respecatarea pe toată perioada 2017 până în 2026 a procentului de 2% din PIB. Am solicitat, şi domnul preşedinte Iohannis a fost de acord, să retragem acest proiect de pe ordinea de zi şi urmează să-l prezentăm CSAT la prima şedinţă, refăcut cu toate etapele la zi”, a explicat Ţuţuianu.

Premierul Mihai Tudose i-a chemat, miercuri, la Guvern, pe ministrul Apărării, pe şeful statului major şi pe ministrul Economiei, pe tema înzestrării Armatei, în contextul posibilităţii achiziţionării de rachete Patriot, dar şi al planului de înzestrare, amânat în CSAT.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.