Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că problema nu a fost Ordonanţa de Urgenţă 13 prin care erau dezincriminate mai multe infracţiuni, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea. Ministrul Justiţiei a mai spus că legea graţierii nu este o soluţie miracol şi că pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare este nevoie de măsuri complementare. Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că "ţinta numărul unu" sunt Parchetul General şi DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE.

CITEȘTE ȘI Tudorel Toader: Graţierea nu este soluţia miracol pentru situaţia din penitenciare, e nevoie de măsuri complementare

Tudorel Toader a criticat ancheta făcută de DNA asupra modului în care a fost adoptată OUG 13, spunând că decizia Curţii Constituţionale (CCR) de constatare a unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care îi place foarte mult.

Gabriel Liiceanu, în Parlamentul European: Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. \
CITEȘTE ȘI Gabriel Liiceanu, în Parlamentul European: Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. "Ţinta numărul unu" - Parchetul General şi DNA

”Curtea Constituţională a dat o decizie care mie îmi place foarte mult, o decizie de principiu prin care a statuat că legiuitorul are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legi, că procurorul nu are competenţa să-i urmărească penal pe miniştrii care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă un act normativ. Prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ce a statuat pentru viitor: că procurorul nu poate ancheta miniştrii care adoptă acte normative”, a mai spus Toader.

CITEȘTE ȘI Tudorel Toader: Standardul legislaţiei din România este ireversibil. Lucrăm la transpunerea deciziilor CCR

Ministrul Justiţiei a avertizat, de la Bruxelles, ca toate cele trei puteri "să rămână în matca lor constituţională" şi să nu mai intervină una în atribuţiile celeilalte.

”Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituţională. Arhitectura statului de drept e bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută şi bine respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să iasă din matca lor constituţională şi să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat cu de-acum celebra OUG 13/2017”, a conchis Tudorel Toader.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România, în urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din ţara noastră în contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numără ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României sunt prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.