Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că prin Hotărârea pe care urmează să o adopte Executivul se propune desecretizarea arhivei SIPA şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, fiecare categorie de informaţie fiind tratată "în mod adecvat".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are şi o anexă”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că arhiva cuprinde mai multe categorii de informaţii, pe care le vor trata „în mod adecvat”. „În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din agenţia naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a completat ministrul.

Tudorel Toader a susţinut că, „după procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informaţii”.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri, ministrul Justiţiei precizând că actul normativ are toate avizele necesare adoptării.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut potrivit legii.

Tudorel Toader a mai spus că unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar să se emită o Hotărâre de Guvern.

„Vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o HG. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”, a completat ministrul.

De asemenea, întrebat ce înseamnă mai multe vizite şi de ce nu le face publice, Tudorel Toader a susţinut că „raportul este secret” şi nu are voie să spună nimic din el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.