Fostul preşedinte Traian Băsescu a contestat, joi, la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, decretul prin care Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform site-ului instanţei, data înregistrării este 26.01.2017, părţile în dosar sunt Traian Băsescu şi Igor Dodon, la rubrica "Recurentul/Revizuientul" este trecut Traian Băsescu, iar obiectul cauzei este "contestarea decretului". Dosarul a fost deja repartizat.

Fostul preşedinte a făcut acest demers după ce, în 10 ianuarie, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că sesizarea deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac privind decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu nu este de competenţa acestei instituţii, ci a Curţii Supreme de Justiţie.

Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: "Decretul preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

În 3 ianuarie, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu, acesta spunând că decizia lui Dodon este una politică şi precizând că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare. 

În 3 noiembrie 2016, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria, a depus, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Fostul şef al statului român a votat, în 13 noiembrie, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, el susţinând-o pe Maia Sandu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.