Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat avize pozitive, miercuri, pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curţii Constituţionale ce va fi eliberat în urma expirării mandatului lui Valer Dorneanu. PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, USR, pe judecătorul Cristi Danileţ, iar profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a fost propunerea AUR. Votul în plen va fi pe 3 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de grupul parlamengtar al PSD, a afirmat că are 26 de ani de activitate în Ministerul Public.

El a menţionat că în calitate de judecător al CCR nu poţi să te abţii, pentru că nu judeci persoane, ci ceea ce se deduce judecăţii potrivit Constituţiei. 

Bogdan Licu a fost întrebat de către deputaţii din comisia juridică despre notele mici de la licenţa pentru facultate, el arătând că  nu îi fac cinste notele din facultate.

”Trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani”, a spus Licu, precizând că tatăl său a decedat când era mic şi că a făcut facultatea trebuind să îşi întreţină familia”. 

Judecătorul Cristi Danileţ, propunerea USR pentru postul de judecător al CCR, a afirmat că a făcut o prezentare a activităţii sale profesionale: şcoli absolvite, posturi ocupate la instanţe, la Minsterul Justiţiei şi la CSM.

”Am arătat activitatea mea ştiinţifică, constând în publicaţii in revistele de specialitate, proiecte internaţionale, sesiuni de comunicare ştiinţifică. Am arătat câteva aspecte pe care le-aş vedea îmbunătăţite în modul de funcţionare a CCR: pronunţarea hotărârilor odată cu motivarea, sistematizarea jurisprudenţei, explicarea acesteia pe inţelesul oamenilor, motivarea obligatorie a opiniilor minoritare”, a arătat Danileţ. 

Judecătorul le-a transmis deputaţilor că dreptul UE are prioritate in faţa legislaţiei interne, prin voinţa constituţională exprimată in art. 11, 20 şi 147 Constituţia României. Judecătorul român este primul judecător european.

”CCR a devenit actor politic prin modul de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională şi acest rol ar trebui redus pe cale jurisprudenţială”, a mai spus Danileţ. Despre pedofilie, acesta a arătat că ”este o tulburare mintală, iar judecătorii sancţionează doar actele infracţionale”. ”Nu am niciun fel de toleranţă pentru agresiunile sexuale”, a mai precizat Cristi Danileţ. 

El a menţionat că nu a negociat nimic politic pentru a fi nominalizat. ”Acum un an am discutat în ICDE posibilitatea susţinerii unor candidaturi la CCR din partea societăţii civile, iar USR a preluat propunerea. Singura discuţie cu mine a fost dacă accept propunerea şi am fost de acord. Sper că am convins că îndeplinesc condiţiile”, a mai arătat Danileţ. 

Candidatul AUR, profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale pentru ca activitatea Curţii să fie primenită. 

”Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului", a spus Ioan Sabău-Pop.

Votul în plenul Senatului pentru postul de judecător al CCR va fi dat pe 3 mai. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.