Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac arată, într-o postare pe Facebook, că mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la modificarea legilor justiţiei în Parlamentul de la Bucureşti nu poate fi ignorat, chiar dacă a fost formulat într-o manieră mai puţin diplomatică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mesajul Departamentului de Stat al SUA cu privire la activitatea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont, chiar dacă e făcută într-o manieră mai puţin diplomatică. Amintesc că preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că această comisie nu îşi justifică existenţa, că nu era nevoie de o comisie specială pentru modificarea în Parlament a legilor justiţiei. Mai mult, respectiva comisie s-a decredibilizat prin numirea în fruntea ei a fostului ministru, Florin Iordache, autorul celebrei Ordonanţe 13 care a scos în stradă sute de mii de români”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.