Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, miercuri, la Parlament, că un grup constituit la MJ lucrează la un proiect al legii privind Inspecţia Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituţie autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însuţit ca iniţiativă a Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudorel Toader le-a declarat jurnaliştilor că, la şase luni de la preluarea funcţiei de ministru, a spus că, indiferent de soluţie, Inspecţia Judiciară trebuie să aibă autonomie mărită, consolidată şi că, pentru realizarea acestui lucru, sunt trei variante: de a rămâne la CSM, de a trece la MJ dau de a deveni o instituţie absolut autonomă, pe baza unei legi speciale.

”De ce astăzi am mers pe a treia variantă? Ce s-a întâmplat de atunci? S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relaţia aceasta între controlori şi controlat - CSM care face regulamentul IJ, IJ care verifică procurorii, judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ. Prin urmare, tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre IJ şi CSM, IJ şi entităţile pe care le-a controlat, a făcut auditul acela de fond, n-a făcut decât din punct de vedere practic să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunţat pe 23 august. Acesta este motivul pentru care în forma finală a proiectului de lege am propus ca în termen de şase luni, prin lege specială, IJ să fie reglementată ca instituţie autonomă, independentă, să-şi îndeplinească misiunea constituţională pe care o are”, a precizat ministrul Justiţiei.

Toader nu a dorit să dea detalii despre această lege, cum ar fi modalitatea de numire a persoanelor din Inspecţia Judiciară.

”Avem o echipă de colegi de la MJ cărora le-am încredinţat această misiune de a lucra, de a se documenta cu privire la statutul de funcţionare, de organizare a Inspecţiei pe diferitele modele existente în statele cu democraţie consolidată. Prin urmare, acum se lucrează la minister, vom găsi, vom vedea variantele posibile şi, în momentul în care se structurează o anumită opţiune, sigur vă vom prezenta”, a spus el.

Ministrul a menţionat că, în proiectul de lege pe tema justiţiei pe care l-a prezentat miercuri comisiei speciale parlamentare, se prevede că, în termen de şase luni, urmează să fie prezentată legea privind Inspecţia Judiciară. El a subliniat că un grup de lucru constituit la nivelul MJ lucrează la acest proiect şi, în momentul în care va fi gata, fie va fi trimis comisiei speciale, fie va fi însuşit ca iniţitivă guvernamentală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.