Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că există o urgenţă în modificarea codurilor penale, întrucât sunt multe decizii ale Curţii Constituţionale şi Directive europene care trebuie transpuse în codurile penale, precum confiscarea extinsă şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudorel Toader a declarat, marţi, că nu a primit vreo invitaţie la o şedinţă a coaliţiei pentru a discuta de ordonanţa de urgenţă privind justiţia, dar când va primi va merge.

"Preşedintele (Klaus Iohannis - n.r.) v-a declarat dvs (...) că îşi respectă şi îndeplineşte misiunea de mediator între puterile statului. Cineva dintre dvs l-a întrebat cum îşi îndeplineşte acest rol constituţional şi v-a explicat dând câte o declaraţie. Declaraţii sunt multe. Am auzit şi eu zilele trecute faptul că va propune la referendum să nu mai existe - ceva de genul acesta - să nu se mai dea ordonanţe în domeniul justiţiei. (...) Un referendum cu această temă nu rezolvă problema de fond. De ce? Pentru că legea fundamentală, Constituţia, abilitează Guvernul să dea ordonanţe de urgenţă, sigur, când sunt întrunite condiţiile urgenţei. Dacă domnia sa vrea să elimine din Constituţie această instituţie a Guvernului, posibilitate a Guvernului, nu este posibil decât să iniţieze o procedură de revizuire a Constituţiei", a afirmat Toader.

Întrebat dacă este vreo urgenţă în modificarea codurilor penale, Toader a răspuns: "Da, pentru că sunt multe decizii ale Curţii Constituţionale din anii din urmă care nu au fost transpuse, modificate în Codul penal. Avem directive europene care trebuiesc transpuse chiar în Codul penal, confiscare extinsă sau consolidarea prezumţiei de nevinovăţie"

El a spus că în 17 iulie 2017 Guvernul a adoptat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiţiei pentru punerea de acord a deciziilor Curţii şi directiva privind confiscarea extinsă , iar în noiembrie 2017 Guvernul a adoptat modificarea procedurii penale pentru punerea în acord cu deciziil Curţii Constituţionale şi directiva privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.