Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că s-a optat pentru varianta promovării prin iniţiativă a unui grup de parlamentari a modificărilor la legile justiţiei pentru ca, până la primirea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia pe procedura numirii procurorilor şefi, acestea să poată fi dezbătute. El nu a vrut să se pronunţe asupra modificărilor din proiecte în privinţa numirii şi revocării procurorilor şefi, spunând că acestea reprezintă forme intermediare şi că ”modificarea poate fi modificată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem în ipoteza în care un grup de parlamentari au preluat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Evident, au deplina libertate să menţină unele soluţii dintre cele propuse, au deplina libertate să vină cu propuneri noi, ale dânşilor”, a declarat Tudorel Toader la sediul MJ.

Întrebat de ce nu a vrut premierul Tudose să gireze proiectul de modificare a legilor justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: ”Faptul că avem recomandările MCV, că prima recomandare spune identificarea unei proceduri robuste, transparente de numire a procurorilor de rang înalt, prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Am făcut la MJ pe 14 pagini draftul de solicitare a avizului Comisiei de la Veneţia. De la Guvern, proiectul nu putea pleca fără avizul Comisiei, care ar fi venit cel mai devreme în decembrie, care putea să vină chiar şi în luna martie. În acest context, s-a decis ca proiectul de lege să fie preluat, asumat de către un grup de parlamentari. Proiectul de lege poate intra în procedură de analiză, de dezbatere, iar în momentul în care se primeşte avizul Comisiei de la Veneţia (...) se reia discuţia pe această problemă clarificată de Comisia de la Veneţia”.

În legătură cu faptul că în iniţiativa PSD-ALDE, preşedintele este menţinut în procedura de numire a procurorilor şefi, ministrul Justiţiei a declarat: ”Este o modificare care la rândul ei poate fi modificată.”

Întrebat despre faptul că, totuşi, deşi la procedura numirii preşedintele este menţinut, acesta nu mai apare în cazul revozării, Toader a replicat: ”Îndemnul meu este următorul: să nu judecăm propunerile, să nu judecăm formele intermediare, pentru că constituie bază de discuţie. Pe parcursul procesului de legiferare, multe modificări vor surveni. Important este ca forma finală, aceea care va fi promulgată şi ulterior aplicată să fie mai bună.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.