Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la sosirea la minister, că şi-a depus demisia în 15 iunie, ceea ce înseamnă că aceasta devine irevocabilă în data de 30 iunie, moment de la care începe interimatul. El şi-a exprimat convingerea că până la sfârşitul lunii va fi instalat noul Guvern. Toader a evitat să spună dacă îşi doreşte să fie ministru şi în viitorul Executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tot timpul eu am spus următorul lucru: că voi asigura interimatul, că îmi voi îndeplini atribuţiile până în ultimul moment din mandat”, a afirmat Tudorel Toader.

El a precizat că, potrivit articolului 6 din Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului, demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la premier.

”Asta înseamnă că eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Prin urmare, caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilităţii, dar nu şi o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcţionalităţii”, a explicat Toader.

Tudorel Toader a precizat că miercuri a avut o întrevedere cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

”Şi am discutat două probleme punctuale: prima s-a referit exact la ce m-aţi întrebat, concurs dintre efectele juridice ale demisiei unui ministru şi efectele juridice ale moţiunii adoptate, în sensul evitării vidului de autoritate. A doua a fost referitoare la stadiul legilor justiţiei (...) Cu privire la legile justiţiei nu există nicio întârziere,pentru că în programul de guvernare practic legile justiţiei au altă titulatură, e vorba de un proiect de modificare a legilor justiţiei şi în programul de guvernare e ca şi grafic trecut final de luna iunie, ceea ce înseamnă că suntem în termen”, a declarat ministrul demisionar al Justiţiei.

Toader şi-a exprimat ”deplina convingere” că până pe 30 iunie vom avea un nou guvern.

Întrebat dacă ar accepta să facă parte şi din noul Cabinet, el a replicat: ”La această întrebare voi răspunde dacă va fi cazul atunci când eventual tema va fi de actualitate”.

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a scris miercuri seara, pe Facebook, că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu au fost anunţate public, s-a luat act de depunerea lor, astfel că sunt „irevocabile”, iar miniştrii nu trebuie "să se facă de râs pe vecie" revenind într-un cabinet demis chiar de voturile lor. Reactia lui Ponta a fost determinată de anunţul ministrului demisionar al Muncii Lia Olguţa Vasilescu potrivit căruia toţi miniştrii îşi vor retrage demisille, pentru a asigura interimatul până la instalarea noului Guvern.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.