Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, la o discuţie în format trilateral România-SUA-Ţările de Jos, că ţara noastră contribuie substanţial la eforturile aliate de întărire a securităţii pe Flancul Estic. ”România poate fi considerată un catalizator, un hub regional, care integrează eforturile aliate pentru a răspunde ferm şi rapid specificului mediului de securitate regional”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MApN, în marja inaugurării Centrului European de pregătire pentru F-16 din Baza 86 Aeriană, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut, luni, o întrevedere în format trilateral cu ministrul Apărării din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren, şi cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Discuţiile s-au axat pe rolul pe care Centrul de pregătire pentru F-16 îl va avea în arhitectura de securitate euroatlantică.

În cadrul convorbirilor a fost reafirmat că atât Ţările de Jos, cât şi Statele Unite ale Americii sunt profund angajate în întărirea posturii aliate de apărare şi descurajare a oricăror agresiuni în regiunea Mării Negre, fiind evidenţiat rolul României de pilon de stabilitate şi, în acelaşi de timp, de furnizor de securitate în regiune.

”România poate fi considerată un catalizator, un hub regional, care integrează eforturile aliate pentru a răspunde ferm şi rapid specificului mediului de securitate regional. Centrul European de pregătire pentru F-16, o premieră în spaţiul aliat european, este un model de colaborare şi solidaritate între Aliaţi şi statele partenere“, a declarat Tîlvăr.

Ministra Ollongren a mulţumit României pentru decizia de a găzdui facilitatea de pregătire a piloţilor şi a remarcat rapiditatea cu care România a reuşit să integreze toate demersurile tehnice, logistice şi juridice între cele două ministere şi compania Lockheed Martin - ca producător al aeronavelor F-16 şi al infrastructurii de antrenament. 

În context, oficialul român a evidenţiat rolul deosebit al celor 130 de genişti olandezi, care au contribuit la operaţionalizarea Grupului de Luptă pentru apărare colectivă de pe teritoriul României, condus de Franţa. 

Ambasadorul Kavalec a evidenţiat multiplele aspecte pozitive asociate înfiinţării şi funcţionării Centrului European de pregătire pentru F-16, atât pentru România, cât şi pentru aliaţi şi Ucraina.

La rândul său, ministrul român al Apărării a mulţumit pentru contribuţiile substanţiale ale SUA în securitatea  regiunii Mării Negre şi a României, unde sunt dislocaţi peste 3.000 de militari americani, în diferite baze. 

Ministrul Tîlvăr a accentuat rolul esenţial al SUA în sprijinirea Ucrainei, prin iniţierea şi coordonarea Grupului de contact pentru Ucraina şi, în acelaşi timp, a salutat demersurile realizate de Olanda şi Danemarca, în calitate de copreşedinţi ai Coaliţiei Internaţionale F-16.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.