Termenul pentru depunerea raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a fost prelungit, de plenul reunit al Parlamentului, cu 60 de zile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Termenul pentru depunerea raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a fost prelungit, de plenul reunit al Parlamentului, cu 60 de zile.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a avut, marţi, pe ordinea de zi, modificarea hotărârii de constituire a comisiei speciale de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, pentru prelungirea termenului de prezentare a raportului acesteia cu 60 de zile.

Deputatul Cezar Preda, membru al comisiei din partea PNL, a susţinut în plen că activitatea comisiei s-a îndepărtat de la obiectivul său, fiind concentrată pe acţiunea împotriva unei persoane şi a arătat că, din acest motiv, nu ar trebui prelungită activitatea comisiei.

El a fost însă contrazis de Liviu Pleşoianu şi Eugen Nicolicea.

”Printr-o dorinţă de a menţine agenda publică pe procurorul şef al DNA, fost procuror general în perioada aceea, orice altă conotaţie a activităţii acestei comisii pică în desuetudine, fiindcă nu mai avem ce audia, începem să-i rechemăm pe cei pe care i-am audiat acum o lună, acum două luni. Au venit oameni care nu au nicio legătură cu ancheta şi au început să-şi verse frustrările personale şi spiritul de revanşă în organizaţiile din care vă făceau parte. PNL vă rămâne să închidem această anchetă”, a afirmat Cezar Preda de la tribună.

”Domnule Preda, dacă se poate, aş vrea să încetaţi cu ţopăiala asta penală. Liderul dumneavoastră de partid, un penal în accepţiunea preşedintelui Iohannis, spunea în 2013 «propunerea omului lui Traian Băsescu, Codruţa Kovesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil». Este foarte bine că îşi continuă activitatea această comisie. (...) Există toate raţiunile de a continua, există toate raţiunile de a o reinvita pe doamna Kovesi, care nu este deasupra muritorilor de rând, pentru că unul dintre obiective nu a putut fi atins pentru că unele persoane care au fost invitate la audieri au înţeles să sfideze Parlamentul”, a spus, la rândul său, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, de la tribună.

Cezar Preda a cerut drept la replică: ”Stimaţi colegi, la început aşa e, citezi din ce au spus alţii, că dacă vii în Parlament şi n-ai cuvintele tale, îţi aminteşti de ce au spus unii dintre noi. Eu am venit la această tribună în numele PNL solicitându-vă o chestiune care din punctul nostru de vedere se referă la onoarea acestei instituţii, Parlamentul. Restul, că ne facem o imagine personală şi că vrem să urcăm o scăriţă repede, repede înainte, nu-i treaba mea.”

Deputatul PNL a mai susţinut că această concentrare pe o persoană nu ajută Parlamentul.

”Toţi vreţi să ştiţi ce a fost în 2009, nu vreţi să ştiţi ce este în octombrie, noiembrie 2017”, a adăugat Preda.

Şi deputatul PSD Eugen Nicolicea a precizat, de la tribună, că activitatea comisiei nu a putut fi concluzionată printr-un raport final.

”Propunerea făcută de colegul meu de a nu prelungi termenul, ne face să rămânem fără un raport final aprobat de Parlament, adică să împiedicăm ca cele două Camere reunite să voteze raportul final. Este, evident, o propunere inacceptabilă. CCR a spus că nicio procedură nu poate să împiedice plenul să se pronunţe”, a susţinut Nicolicea.

În final, activitatea comisiei a fost prelungită cu votul favorabil a 233 de parlamentari, faţă de 104 împotrivă.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 o va chema la audieri pe avocata lui Liviu Dragnea, Maria Vasii, care a declarat sâmbătă, la Antena 3, că ”s-au întâmplat chiar crime” după acel scrutin.

Membrii comisiei de anchetă au aprobat, luni, în unanimitate, invitarea Mariei Vasii la audieri, urmare a declaraţiilor acesteia.

De asemenea, parlamentarii din comisie au decis să îi cheme din nou la audieri pe foştii lideri PDL Radu Berceanu şi Adriean Videanu.

În schimb, comisia mai aşteaptă până să îi transmită o nouă invitaţie şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru că nu a primit Monitorul Oficial în care a fost publicată motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) care o obligă pe Kovesi să se prezinte la comisie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.