Teodor Meleşcanu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe în Cabinetul Dăncilă, a primit, luni, avizul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului cu 14 voturi "pentru", 7 "împotrivă". El a enumerat priorităţile ministerului, care "sunt cele înscrise în programul de guvernare", Meleşcanu s-a referit şi la aderarea la spaţiul Schengen, spunând că "este o chestiune relativ simplă, pentru că România îndeplineşte toate criteriile tehnice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Priorităţile şi măsurile pe care o să le avem în vedere sunt cele înscrise în programul de guvernare. În esenţă, este vorba despre importanţa pentru creşterea profilului de ţară în Uniunea Europeană şi în NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relaţiile cu ţările vecine, o atenţie specială fiind acordată Republicii Moldova, colaborarea regională prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relaţiile cu Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, şi deschiderea unor parteneriate economice cu ţările din Asia, Afirca şi America Latină - cu Japonia, Coreea de Sud, Chian şi India”, şi-a început prezentarea Teodor Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe are în vedere şi "Centenarul Unirii, care are pentru noi are o dublă importanţă: să ne permită să ne proiectăm ca o ţară a UE şi a NATO în viitor, să respectăm şi să apreciem eforturile înaintaşilor noştri şi ne dorim ca acest an al Centenarului să fie un an al dialogului, şi mai puţin al disputelor şi conflictelor atunci când este vorba de interese internaţionale”.

Vor fi o serie de acţiuni, spune ministrul. „Una dintre primele propuneri pe care i-am făcut-o doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă a fost să preluăm la nivelul prim-ministrului toată organizarea Centenarului. Ne interesează mai ales acţiuni comune culturale, cu ţări vecine, dar şi cu Austria, Germania, Franţa, care au fost implicate în Primul Război Mondial”, a subliniat ministrul.

Al doilea obiectiv important pentru MAE este pregătirea în vederea preluării preşedinţiei europene. „Pregătirea logistică şi alegerea şi promovarea unor teme care să fie dezbătute sub preşedinţia Uniunii Europene. Am închiriat un sediu nou pentru delegaţia permanentă la Bruxelles, care va cuprinde în jur de 300 de diplomaţi, o clădire pentru partea logistică de aici”, a specificat Meleşcanu.

„Agenda partidului şi agenda europeană sunt de fapt abordări congruente. Noi nu facem la nivelul ministerului de Externe o politică de Partid, ci o politică a Guvernului care este unul politic şi care se bazează pe o majoritate din Parlament. Va trebui să găsim cele mai bune modalităţi pentru ca interesele pe care România şi le promovează la nivelul UE să fie puse în acord şi cu priorităţile pe care le prezintă agenda europeană. Agenda europeană nu este dată de undeva de la Dumnezeu Tatăl, ea este rezultatul contribuţiilor pe care statele membre ale UE şi-o aduc pentru elaborarea acesteia. Acest lucru îl vom face şi noi într-un mod activ”.

Referitor la aderarea la spaţiul Schengen, Teodor Meleşcanu a spus că „este o chestiune relativ simplă. România îndeplineşte toate criteriile tehnice”.

„România şi Bulgaria vor intra în Schengen până la încetarea mandatului lui Jean-Claude Juncker. Este prima oară când avem o declaraţie atât de clară şi de fermă din partea lui Juncker: Schengenul pe care l-am visat şi care a fost făcut nu mai este cel de astăzi. O serie de state au reluat controalele la frontieră. Se discută despre un Schengen nou de Franţa. România va face parte din acest grup care va analiza ce măsuri suplimentare vor fi aduse”, a precizat Teodor Meleşcanu în timpul audierii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.