Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce şi PSD vor propune un singur premier după alegeri, menţionând că Liviu Dragnea ar putea fi nominalizat pentru această funcţie pentru că, deşi legea ”aduce restrângeri" pentru persoanele condamnate penal, Constituţia nu prevede "interdicţii suplimentare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mod cert, după alegeri, nu ştiu dacă în noaptea alegerilor sau a doua zi, dar sigur că odată partidul nostru, validat de electorat, având un candidat la funcţia de prim-ministru, va merge la negocieri cu PSD, având în vedere că nu putem să mergem mai departe să propunem Cotroceniului decât un singur candidat la funcţia de prim-ministru”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul unei acţiuni electorale, în Parcul Tineretului.

El a subliniat că în niciun caz PSD şi ALDE nu vor propune fiecare câte un nume pentru funcţia de premier.

”Cred că e o logică simplă de tot, care o să ne oblige să mergem cu o singură propunere, fiecare având perspectiva proprie. PSD are o perspectivă politică aparte, ţinând cont de programul lor, de rezultatul lor la alegeri, dar şi poziţia noastră, care aş spune că nu e cu nimic mai puţin valoroasă - reprezintă electoratul liberal şi reprezintă un element necesar pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament pentru viitorul Guvern”, a arătat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE  a adăugat  că, din punct de vedere constituţional, liderul PSD Liviu Dragnea poate fi desemnat să formeze noul Executiv.

”Nu sunt jurist de profesie, chit că am o perspectivă politică clară asupra acestei situaţii pe care o ştim cu toţii. Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem”, a adăugat Tăriceanu, întrebat de un jurnalist dacă au în vedere modificarea legii privind funcţionarea Guvernului, pentru ca Liviu Dragnea, condamnat penal, să poată fi membru al Executivului.

Conducerea ALDE a decis, în urmă cu două săptămâni, în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

"Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor”, a spus Tăriceanu.

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că "dorinţa" lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi prim-ministru i se pare îndreptăţită, dacă ALDE va câştiga alegerile parlamentare, precizând că nu este ironic, dar acesta este principiul de la care PSD porneşte discuţiile.

Liderul PSD a spus că formaţiunea sa şi ALDE îşi fac campaniile separat, cu programe separate, astfel încât anunţul de duminică nu schimbă lucrurile.

"Au ales să îşi anunţe intenţia domnului Tăriceanu pentru a fi un posibil viitor prim-ministru. Nu ne deranjează. Nici nu ne ajută, nici nu ne deranjează, nici nu ne încurcă campania, nici nu ne ajută", a adăugat Dragnea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.