Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Guvernul nu reuşeşte să asigure măştile necesare pentru toţi copiii şi profesorii înaintea începerii anului şcolar şi nici pentru persoanele din categorii defavorizate pentru că „nu reuşeşte să îşi ia comisionul pentru achiziţia măştilor de protecţie”. Liderul ALDE a adăugat că dacă membrii Cabinetului Orban sunt incapabilă să gestioneze această situaţie, atunci să se dea la o parte şi să vină un alt Executiv mai capabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem cred că de trei luni se aşteaptă distribuţia măştilor pentru cei cu venituri mici, cei care sunt nevoiaşi. Să ştiţi că în Bucureşti, probabil şi în alte locuri din ţară, de exemplu eu stau în Sectorul 6 şi Primăria a asigurat măşti gratuite pentru cetăţeni. Eu cred că Guvernul nu reuşeşte să îşi comisionul pentru achiziţia măştilor de protecţie. Toate contractele PNL sunt asociate cu comisioanele de rigoare. Asta e ceea ce a ajuns azi PNL şi din cauza asta nu reuşesc să facă achiziţia de măşti, pentru că e ceva acolo care nu le convine. Trebuie daţi bani autorităţilor locale să achiziţioneze şi să distribuie măşti. Guvernul nu este capabil”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seara la România Tv.

El a adăugat că administraţiile locale şi primarii ştiu să folosească fonduri europene, participă şi la achiziţii publice, de aceea edilii din ţară ar trebui implicaţi în aceste licitaţii şi achiziţii.

„Sigur că la Cuca Măcăii nu o să poată face achiziţia. Dar să ştiţi că nu e numai Cuca Măcăii, există consilii judeţene, există administraţii locale. Toţi primarii din România, dar toţi primarii au învăţată să folosească fonduri europene, participă la achiziţii publice. Iată că Guvernul nu este capabil. Am auzit firme care au adus echipamente de producţie a măştilor. Sigur dacă vor să cumpere 500 milioane deodată, atunci sunt unii care nu vor participa la licitaţie. Dacă Guvernul consideră că e incapabil să facă asta, să se dea la o parte. Găsim un Guvern care să fie mai capabil”, a completat Tăriceanu. 

În context, referitor la deschiderea anului şcolar, liderul ALDE a oferit o soluţie care să reducă riscul infectării în şcoli. 

„O soluţie ar fi reducerea numărului de materii pe o perioadă limitată de timp. Şi de ce nu ar putea să facă orele elevii la Muzeul de Istorie, de exemplu, să viziteze şi Muzeul de Istorie. În loc de asta, o vedem pe catastrofa aia (ministrul Educaţiei Monica Anisie - n.r.) care ne propune să pună pereţi de pepsiglas”, a conchis Tăriceanu. 

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii”, însă există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite de la stat, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii.

Premierul Ludovic Orban a declarat că va fi reziliat contractul cu firma câştigătoare pentru achiziţia măştilor în vederea distribuirii persoanelor din categoriile defavorizate, dacă nu va livra luni măştile respective. Premierul a adăugat că se va trece la firma clasată pe locul al doilea la licitataţia respectivă ca să livreze măştile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.