Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că a felicitat-o pe premierul Viorica Dăncilă pentru scrisoare pe care i-a trimis-o preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmând că este posibil ca tonurile scrisorii în limba română şi limba engleză să fie diferite, dar acest fapt ar trebui să fie un aspect secundar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"(...) Vă spun ce am discutat cu doamna prim-ministru că nu e un secret: Am felcitat-o pentru scrisoarea pe care a trimis-o preşedintelui Comisiei Europene ieri, în legătură cu lista neagră întocmită de funcţionarii de la Bruxelles în cadrul MCV”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat cum comentează afirmaţiile potrivit cărora tonul scrisorii în limba engleză este diferit faţă de cel în română, liderul ALDE a spus: “Îmi aduc aminte că mama îmi spunea: să ştii că tonul face muzica. Se poate, dar cred că aici trebuie să fie tonul aspectul secundar. E vorba de o chestiune extrem de serioasă. (…) Eu nu am ştiut de acea scrisoare până în momentul în care a apărut în presă şi, încă o dată, salut demersul presei din ultima vreme care are curajul să scoată la suprafaţă lucruri care au fost ascunse, lucruri care sunt anormale şi lucruri care până la urmă dovedesc că unii dintre funcţionarii de la Bruxelles, aşa cum am spus-o şi eu în trecut, nu înţeleg că între Comisia Europeană şi România trebuie să fie o relaţie de parteneriat şi unii om văd altfel, nu înţeleg că România este o ţară independentă şi suverană şi fac astfel de scrisori şi demersuri şi cred că, de aceea, o clarificare este absolut necesară”

De asemenea, el a spus că nu vede vreo schimbare de ton între România şi Comisia Europeană, afirmând că unii funcţionari de la Bruxelles „şi-au asumat un rol care nu este normal” şi spune că nu este vorba şi despre preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

“Nu, nu există o schimbare de ton, există o necesară clarificare a modului în care unii funcţionari de la Comisie, nu Comisia, că preşedintele comisiei eu sunt convins că nu face aluzii, dar unii din funcţionarii de acolo şi-au asumat un rol care nu este normal. Un fel de rol de tătic, de tutore al autorităţilor române. Vă aduc aminte că mecanismul se numeşte de cooperare şi verificare, cooperare întâi şi verificare. În cadrul Mecanismului de verificare acest demers, aşa cum a fost el formulat, reprezintă o ingerinţă nepermisă care afectează independenţa justiţiei. pentru că acest gem de scrisori care au fost circulate la Ministerul Justiţiei, la CSM, la ICCJ induc în mod clar o presiune asupra magistraţilor care afectează independenţa justiţiei şi mi se pare inacceptabil aşa ceva. De aceea cred că este nevoie de o clarificare, nu este nimic anormal, important este ca pe viitor asemenea atitudini să nu se mai întâlnească”, a continuar acesta.

Premierul Viorica Dăncilă i-a adresat miercuri o scrisoare preşedintelui CE Jean Claude Juncker, cerându-i clarificări cu privire la documentul apărut în presă şi atribuit Comisiei Europene, prin care erau solicitate detalii cu privire la cauze penale vizându-i pe George Becali, Adrian Năstase, Şerban Alexandru Brădişteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu. De asemenea, şefa Executivului cere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, invocâbd progresele făcute de România în domeniul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.