Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vizita acestuia în România reprezintă un element necesar pentru a avea relaţii normale cu instituţiile europene şi pentru evitarea unei “informări parţiale şi distorsionate”. De asemenea, Tăriceanu a subliniat că aşteaptă încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), afirmând că, în ceea ce priveşte modificarea Codurilor penale, la nivelul Ministerului Justiţiei a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege pentru modificarea acestora. Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat după vizita la Parlament a prim-vicepreşedintelui CE că legile justiţiei vor fi puse în concordanţă cu deciziile CCR, astfel încât ultimele observaţii incluse în MCV să fie rezolvate, iar Mecanismul să fie închis. Iordache a spus că în cadrul Comisiei speciale s-a ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, afirmând, totuşi, că nu a fost solicitat punctul de vedere al acesteia, dar se va discuta dacă este nevoie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Alina Gorghiu, după întâlnirea cu Timmermans: În privinţa MCV există o monitorizare strictă din partea CE – toată lumea a subliniat progresele României în Justiţie, recomandarea lui fiind să nu ne înecăm ca ţiganul la mal

 

CITEȘTE ȘI Iordache, după întâlnirea cu Timmermans: Modificările la legile justiţiei nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia; dacă este nevoie vom solicita punctul de vedere al Comisiei
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

“Preşedintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu Instituţiile Europene este în opinia exprimată de dl Călin Popescu- Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregăteşte pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului”, se arată în comunicatul de presă transmis de preşedintele Senatului.

În acelaşi comunicat este precizat faptul că, în urma întâlnirii, Tăriceanu a evidenţiat promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale şi principiile europene şi a tratamentului egal al statelor membre şi al cetăţenilor, drept dezideratele viitorului construcţiei europene. Totodată, a apreciat atenţia acordată de Comisie aspectelor de natură instituţională, în pregătirea schimbărilor care vor interveni începând cu viitoarele alegeri europene, salutând preocuparea Comisiei pentru o mai bună reglementare la nivel european, pentru ca instituţiile să funcţioneze mai eficient şi mai concentrat pentru cetăţenii statelor membre.

Referitor la MCV, preşedintele Senatului a reiterat importanţa sprijinului şi cooperării din partea CE “pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile şi strategiile naţionale, situaţie confirmată şi de concluziile studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria şi România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie 2018.

Tăriceanu a mai spus că, în ceea ce priveşte modificarea Codurilor penale, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege pentru modificarea acestora.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află astăzi la Bucureşti, pentru o vizită oficială, în cursul căreia mai are programate  întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.