Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlament la care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost chemat de PNL să dea explicaţii cu privire la raportul GRECO, că nu înţelege de ce liberalii au decis să irosească timpul pentru a critia legile justiţiei, când ministrul putea fi întrebat despre alte lucruri din agenda sa şi programul de guvernare. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a spus că puterea s-a ferit să sesizeze Comisia de la Veneţia, pentru că evaluarea internaţională independentă din domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că lupta împotriva corupţiei este un demers politic, nu unul natural, specific statului de drept. El a mai susţinut că este o campanie similară cele din anii '50 împotriva burghezo-moşierimii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Nu înţeleg de ce PNL a decis să irosească timp preţios pentru a critica legile justiţiei, când acest proces a fost eminamente unul parlamentar. Putem, legitim, să discutăm cu domnul ministru despre planul de investiţii în instanţe, carierul justiţiei, dosar electronic şi multe alte lucruri aflate pe agenda domniei sale şi în programul de guvernare. Cred că rolul dezbaterii de astăzi este de a trage un semnal de alarmă partenerilor noştri europeni că au reuşit să internalizeze practici manipulatoare, prin analizarea în raport a unor texte neasumate politic, modificate în Parlament sau prin ignorarea cu bună ştiinţă a opiniilor neconforme, cu adevărul dinainte ştiut de experţi. România a aderat cu bună credinţă la structuri europene după 1990, în speranţa că ne vom dezvolta armonios. Să ajungem astăzi criticaţi (…) fără vreo referire la date concrete, pare că revenim la 1989 ”, a spus Rober Cazanciuc.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu susţine că puterea s-a ferit de Comisia de la Veneţia, deoarece evaluarea internaţională independentă din domeniul justiţiei “va scoate în evidenţă subminarea statului de drept”

“Acum înţelegem mai bine de ce reprezentanţii puterii s-au ferit cu atâta înverşunare de sesizarea Comisiei de la Veneţia, pentru că ştiu că orice evaluare internaţională independentă a proiectelor lor din domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept şi a independenţei justiţiei de către PSD-ALDE. Concluzia GRECO a fost că procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a Coaliţiei PSD-ALDE”, spus Alexandrescu.

De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că lupta împotriva corupţiei este un demers politic, nu unul natural, specific statului de drept. El a mai susţinut că este o campanie la fel cum se organiza şi în anii 1950 împotriva burghezo-moşierimii.

“Ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic. Nu este un demers natural al stautului de drept, o reacţie reală a statului de drept, este o campanie organizată, la fel cum se organiza şi în anii ’50, lupta împotriva burghezo-moşierimii, împotriva chiaburilor şi aşa mai departe. Şi atunci, ca şi acum, normele statului de drept erau călcate în picioare. Astăzi, din partea reprezentanţilor opoziţiei m-aş fi aşteptat măcar o singură remarcă legată de stadiul şi de starea statului de drept din Românie. Dragi colegi, protocoalele dintre SRI şi DNA nu vă preocupă? Vi se par naturale, normale, astea sunt trăsăturile statului de drept? Mi-aduc aminte, la o vizită a unei delegaţii sovietice în România. Ce se striga? Stalin!. Am impresia că aţi rămas pe o placă de patefon la care s-a stricat cerculeţul şi care spune să continuăm lupta împotriva corupţiei”, a afirmat liderul ALDE.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la "Ora Guvernului", că raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu multe "inexacităţi", afirmând că a fost somat să publice raportul imediat ce l-a primit, altfel ar însemna că are ceva de ascuns. De asemenea, acesta a spus că a vorbit cu experţii GRECO şi nu i-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului raportului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.