Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care candidează la Primăria generală a Capitalei, spune că a cerut amânarea alegerilor locale deoarece campania nu se poate desfăşura în condiţii normale din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei, întrebând ce să voteze oamenii, “măştile de pe figura noastră?”. El consideră şi că participarea la vot va fi mai mică decât în trecut şi vor fi candidaţi aleşi cu 10 sau 15 la sută din numărul total al alegătorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Din punctul nostru de vedere, alegerile ar fi trebuit amânate pentru că primul lucru campania nu se poate desfăşura în condiţii normale, nu spun optime, măcar în condiţii normale. Colegii noştri, militanţii noştri, candidaţii sunt şi ei cu temeri legate de riscul de îmbolnăvire, cetăţenii cărora li se adresează în egală măsură, deci contactul şi campania nu se pot desfăşura. Acest lucru duce la un deficit democratic pentru că cetăţenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Ce să voteze, măştile de pe figura noastră? Să-l vadă pe candidat, să-l audă, să-i pună întrebări, să asculte răspunsurile”, a declarat Tăriceanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa. 
 
El a spus că săptămâna viitoare va fi făcută o simulare la Parlament pentru a se vedea cum se va desfăşura votul în secţii. Liderul ALDE a precizat că nu se ştie cât de bine se poate desfăşura procesul de votare în condiţii de siguranţă. 
 
“Lucrul care ne pune mari probleme este legat de modul în care se va desfăşura votul, cât de bine se poate desfăşura votul în condiţii de siguranţă. Pentru că cei din secţiile de votare vor fi foarte expuşi, ca şi ceilalţi. E de presupus ca participarea la vot să fie mai mică decât în trecut. Deci nu cu o legitimitate redusă, că legimitatea nu este dată de... ci reprezentativitatea este problema, cât de reprezentativi vor fi cei care vor fi aleşi. Probabil vor fi aleşi cu 15 sută, 10 la sută din numărul de votanţi. Cam asta este rezultatul organizării alegerilor cu orice preţ pe 27 septembrie. Am cerut decalarea alegerilor şi organizarea lor într-un moment în care viaţa a revenit cât de cât la normal”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.