Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni seară, că reprezentanţii formaţiunii au decis să renunţe la continuarea guvernării împreună cu PSD. El a anunţat că ALDE va rămâne în opoziţie, iar el îşi va prezenta demisia din funcţia de preşedinte al Senatului. Tăriceanu a precizat că ALDE va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. "Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli", a spus liderul ALDE, menţionând că miniştrii formaţiunii vor fi retraşi din Guvern. Preşedintele USR, Dan Barna, îi cere premierului să îşi dea demisia pentru că astăzi şi-a pierdut majoritatea parlamentară şi face un apel public la partidele parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă. La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că liderii grupurilor PNL din Parlament au fost mandataţi să discute cu grupurile parlamentare pentru susţinerea moţiunii de cenzură, el spunând că nu se "oboseşte" să ceară demisia premierului, pentru că ştie că nu va face acest lucru. Şi liderul PLUS, Dacian Cioloş, a reacţionat, luni, susţinând că întreaga degringoladă a actualei guvernări demonstrează necesitatea organizării unor alegeri anticipate, fiind nevoie de un guvern care să aibă susţinere clară în Parlament, pe baza votului cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 19:45 - Cioloş: Întreaga degringoladă a actualei guvernări demonstrează necesitatea organizării unor alegeri anticipate

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, susţine că întreaga degringoladă a actualei guvernări demonstrează necesitatea organizării unor alegeri anticipate, fiind nevoie de un guvern care să aibă susţinere clară în Parlament, pe baza votului cetăţenilor.

„Întreaga degringoladă a actualei guvernări demonstrează necesitatea organizării unor alegeri anticipate. Situaţia catastrofală în care actuala guvernare a Coaliţiei PSD-ALDE a adus ţara reclamă o relegitimare la urne a majorităţii. Este nevoie de un guvern care să aibă susţinere clară în Parlament, pe baza votului cetăţenilor”, scrie Cioloş pe Facebook.

Dacian Cioloş precizează că este nevoie de un nou proiect clar de guvernare, cu viziune pe termen lung.

„Falimentul statului ne arată că orice fel de improvizaţii şi guvernări fără viziune dăunează interesului general. Este nevoie de deplina înţelegere a rolului Alianţei USR PLUS, mai cu seamă în aceste momente critice pentru România”, încheie liderul PLUS.

UPDATE 19:18 - Orban: Nu mă obosesc să-i cer demisia premierului, ştiu că nu va face acest lucru

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că liderii grupurilor PNL din Parlament au fost mandataţi să discute cu grupurile parlamentare pentru susţinerea moţiunii de cenzură, el spunând că nu se "oboseşte" să ceară demisia premierului, pentru că ştie că nu va face acest lucru.

"Dacă ar avea bun simţ, decenţă şi respect faţă de cetăţeanul român, premierul Dăncilă ar trebui să-şi depună demisia, iar PSD să plece de la guvernare. De mult nu mai contăm pe normalitate în comportamentul politic al PSD şi din acest motiv nu mă mai obosesc să-i cer demisia premierului Dăncilă pentru că ştiu că nu va face acest lucru”, a spus liderul PNL.

El a criticat PSD spunând că "este rupt” de cetăţeni şi nu are nicio legătură "cu binele românilor”.

El a precizat că liderii grupurilor parlamentare au fost mandataţi să discute cu toate grupurile din Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

Orban a spus că aşteaptă ca moţiunea să fie susţinută de opoziţie.

UPDATE 19:12 - Tăriceanu anunţă că ALDE va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă: Noi nu o să votăm pro-Guvern

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţă că ALDE va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. "Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli", a spus liderul ALDE, menţionând că miniştrii formaţiunii vor fi retraşi din Guvern.

Întrebat ce va face ALDE în cazul unei moţiuni de cenzură, Tăriceanu a spus:"Foarte simplu vă răspund: ceea ce face un partid de opoziţie”.

"Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli", a spus liderul ALDE.

El a precizat că la acest moment nu are informaţii potrivit cărora vreunul dintre miniştrii ALDE ar refuza să demisioneze din Guvern odată cu trecerea formaţiunii politice în opoziţie.

"Astăzi pe care de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare Biroul Politic a hotărât retragerea miniştrilor din Guvern şi cei care nu vor face acest lucru vor suporta consecinţele”, a spus Tăriceanu, explicând că aceste consecinţe vor consta în excluderea din partid a celor care nu  renunţă la portofoliul ministerial.

"Eu nu am informaţii legate de vreun membru al Guvernului din partea ALDE care să nu respecte această decizie", a adăugat liderul ALDE.

El a spus că parlamentarii ALDE şi cei de la PRO România vor acţiona coordonat.

UPDATE 18:45 - Barna cere demisia premierului Dăncilă şi acord politic pentru declanşarea alegerilor anticipate

Preşedintele USR, Dan Barna, îi cere premierului să îşi dea demisia pentru că astăzi şi-a pierdut majoritatea parlamentară şi face un apel public la partidele parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă.

„Până astăzi, au fost aliaţi în jurul borcanului cu miere. I-a unit dorinţa comună de a-şi consolida puterea şi influenţa şi de a-şi albi dosarele penale, astfel încât să nu mai răspundă pentru banii publici sifonaţi în propriile buzunare. De astăzi, social-democraţii Vioricăi Dăncilă şi liberal-democraţii lui Călin Popescu Tăriceanu îşi separă drumurile, iar România e cu un pas mai aproabe de eliberarea de PSD şi ALDE”, se arată într-un comunicat al USR.

Preşedintele USR, Dan Barna, îi cere premierului să îşi dea demisia pentru că astăzi şi-a pierdut majoritatea parlamentară şi face un apel public la partidele parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă.

Tăriceanu anunţă că ALDE iese de la guvernare

Tăriceanu a declarat, după şedinţa ALDE, că s-a întâlnit luni dimineaţă cu Viorica Dăncilă, ca preşedinte al PSD, şi a aşteptat de la ea răspunsul la mai multe întrebări, ceea ce nu s-a întâmplat.

El a spus că, astfel, reprezentanţii formaţiunii au luat hotărârea de a se renunţa la continuarea guvernării împreună cu PSD.

"I-am spus doamnei prim-ministru că voi merge în faţa Delegaţiei Permanente, a colegilor mei, aşa cum am făcut, şi le voi prezenta situaţia exact aşa cum este şi colegii au luat hotărârea de a renunţa la continuarea guvernării împreună, alături de PSD", a anunţat el.

Tăriceanu a mai spus că decizia nu a fost uşoară.

"Sigur că nu este o decizie uşoară, însă eu cred că guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a funcţionat până acum, noi nu putem să cauţionăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost Ordonanţa 114, unde am avertizat asupra efectelor negative şi au fost adăugate o serie de prevederi care nu fuseseră convenite împreună, nu putem să mergem mai departe cu construcţii bugetare care constatăm după juma' de an de exerciţiu bugetar că nu pot să se deruleze aşa cum ne-am imaginat, pentru că imaginaţia e liberă, dar realitatea este constrângătoare, nu putem să cauţionăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord”, a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu a spus că alianţa dintre PSD şi ALDE a funcţionat "slab, defectuos, atât la nivel local, cât şi la nivel central".

El a anunţat că ALDE va trece în opoziţie.

"Cred că e mai corect astăzi să ne despărţim civilizat şi să urăm PSD-ului şi doamnei prim-ministru misiune cât mai uşoară în continuare. Noi vom trece în opoziţie cu tot ceea ce înseamnă acest lucru”, a adăugat liderul ALDE.

El a anunţat că a renunţat la candidatura la prezidenţiale şi că îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.