Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor unde a fost invitat să ofere explicaţii cu privire la situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a plafonării preţului, că în acest an Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, într-o cantitate de 7.178.000 de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să ştiţi că anul acesta Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, într-o cantitate de 7.178.000 de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut. Din această cantitate peste 500.000 de metri cubi sunt asiguraţi suplimentar faţă de anul trecut de către Romsilva, în urma constatării crizei de lemn, nu doar în România, ci si pe celelalte pieţe – Germania, Austria, Franţa, Italia. Pe toate pieţele această resursă a fost reevaluată, regândită şi foarte mulţi cetăţeni europeni au ales această resursă, acolo unde au avut posibilitatea tehnică de a o folosi”, a afirmat Tanczos Barna, de la tribuna plenului de luni al Camerei Deputaţilor.

El a mai spus că, „în perioada 5 octombrie – 5 decembrie, s-au pus pe piaţă peste 80.000, în octombrie, iar în noiembrie peste 40.000 metri cubi în 2021 şi peste 600.000 de metri cubi, în 2022, de lemn de foc”.

„De pe piaţă nu a dispărut această resursă şi în octombrie 2022 faţă de de 2021 cantitatea chiar a crescut, dacă ne uităm la locul recoltării adică acea cantitate exploatată din Fondul forestier. Preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de şes şa zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm această situaţie de lipsă de lemn a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost plafonat la 400 lei, prin ordonanţă de urgenţă. În paralel, Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci şi anul viitor lemnul de foc pentru cetăţeni. Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi plaforme, noi depozite de lemn de foc pentru a asigura o livrare cât mai aproape de cetăţean a acestei resurse. Vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. Această investiţie va fi semnificativă, în următorii doi-trei ani, vom avea un buget de investiţii de peste 60 milioane euro pentru a asigura reţeaua şi pentru a creşte reţeaua prin care servim această resursă. O aducem mai aproape de cetăţeni”, a adăugat ministrul Mediului.

Acesta a mai precizat că cifrele pe care le-a prezentat deputaţilor, în plenul de luni, sunt datele oficiale din SUMAL 2.

„Cifrele expuse sunt cifre oficiale din SUMAL 2, sistemul pe care l-am implementat începând cu 30 ianuarie 2021, un sistem care monitorizează toate cantităţile de lemn, oferă trasabilitate acestui lemn în România. Prin acest sistem se vede foarte clar că aceste cantităţi de lemn de foc, faţă de 2021, au crescut. S-a pus mai mult lemn pe piaţă, s-a consumat mai mult lemn şi normal că Guvernul a vrut să protejeze cetăţenii în această perioadă de criză. E motivul pentru care ordonanţa de urgenţă a fost emisă”, a conchis ministrul Tanczos Barna. 

Ministrul Mediului a participat, luni la „Ora Guvernului”, plen care a vizat dezbateri politice, la solicitarea grupului parlamentar AUR cu tema „Peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.