Strategia pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi revizuită şi ar urma să fie prezentată Guvernului la sfârşitul lunii martie, a anunţat, marţi, consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în cadrul unei conferinţe organizate la Guvern. Borbély a afirmat că strategia adoptată în 2008 este bună, însă trebuie actualizată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi am dat startul revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă din 2008. (...) Sper să putem termina o strategie de sinteză până la sfârşitul lunii martie. Vom avea întâlniri începând de săptămâna viitoare, pentru că este necesară o dezbatere publică foarte largă ca să îi ascultăm pe toţi care pot contribui la finzalizarea strategiei şi în martie, la sfârşit, prezentăm Guvernului strategia revizuită. Dar e foarte important ce va urma. Acest cadru instituţional, care acum deşi e construit cât de cât, va trebuit finalizat prin cuantificarea acelor indicatori statistici care trebuie să stea la baza unor decizii politice”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

El a afirmat că România nu duce lipsă de strategii, însă problema apare atunci când ele trebuie implementate. Borbély a adăugat că strategia din 2008 este bună, însă trebuie actualizată, pentru că lucrurile s-au mai schimbat.

„Dacă vrem să implementăm Agenda 2030, trebuie să o cuantificăm. Sunt 17 obiective mari şi 169 de obiective mici. Sunt indentificaţi 244 de indicatori statistici care pot fi folosiţi pentru a cuantifica implementarea. Nu vom putea avea 244 de indicatori. Suedia, lider al dezvoltării durabile, are 83. Dar va trebui să ne stabilim priorităţile. Din cele 17, care sunt cele mai mari priorităţi din România? Care sunt cele mai bune priorităţi? (...) Ne vom întalni peste un an şi jumătete să spunem că acest minister, această instituţie are acele materiale la bază, ca atunci când Guvernul va lua noi decizii, să ia decizii şi mai bune, pe baza unor documente”, a subliniat consilierul de stat.

La rândul său, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a spus că dezvoltarea durabilă este principala pârghie pentru a asigura o creştere economică sustenabilă şi implementarea de proiecte importante pentru România.

El a mai spus că ţara noastră şi-a asumat politicile de dezvoltare impuse de Uniunea Europeană şi promovate de Ministerul Dezvoltării, care se implică pentru ca România să aibă o bună Strategie de Dezvltare Durabilă.

„La nivelul Comisiei Europene a fost asumată integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politicile şi iniţiativele Uniunii Europene, având dezvoltarea durabilă ca principiu călăuzitor al tuturor politicilor sale. Prin urmare, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, şi-a asumat politicile de dezvoltare, inclusiv cele promovate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, avem în vedere cei trei piloni ai dezvoltării durabile: preocupările sociale, economice şi cele privind mediul înconjurător”, a declarat Paul Stănescu.

La evenimentul „Pentru un viitor sustenabil” au participat László Borbély, consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Paul Stănescu, Viceprim-Ministru, Ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, Ion Cîmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, precum şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.