Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că trebuie găsită grabnic o soluţie referitoare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. ”Nu poate să îmi dea nimeni un argument că desfiinţarea SIIJ ar fi neconstituţională”, a afirmat ministrul, precizând că Parlamentul ”poate înfiinţa sau desfiinţa anumite instituţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dincolo de interpretări de tot felul, juridice, şi poate pe chestiuni mai complicate, veţi găsi fix pe aceeaşi problemă mai multe soluţii din partea juriştilor. Să ne uităm la ce se întâmplă acum şi ce se întâmplă acum este că instanţele de judecată, aşa cum am spus, au început să considere şi anticipez să fie pe viitor mai multe astfel de decizii, au început să considere că activitatea acestei secţii se situează în afara reglementărilor europene. Este un lucru pe care nu îl putem nega, este o realitate, aşa încât o soluţie grabnică este absolut necesară”, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, referitor la secţia specială.

Întrebat cum va fi desfiinţată secţia specală, având în vedere utima deciziea CCR, Stelian Ion a afirmat: ”Sunt două chestiuni diferite până la urmă. Este problema înfiinţării SIIJ, dacă înfiinţarea SIIJ a fost sau nu constituţională, este o problemă şi o putem discuta. Noi acum avem de descâlcit altă problemă, dacă desfiinţarea SIIJ este neconstituţională. Nu poate să îmi dea nimeni nici un argument câ desfiinţarea SIIJ ar fi neconstituţională.  Ar fi o interpretare absolut greşită şi până la urmă în dezacord şi cu separaţia puterilor în stat, legiuitorul, cel care vine cu anumite propuneri, este cel care găseşte oportun sau nu să înfiinţeze sau să desfiinţeze anumite instituţii. Este, în opinia mea, la latitudinea exclusivă a legiuitorului”.

”Încurcăturile sunt produse de politicieni în 2017, 2018. În ultima perioadă nu a mai existat caz de corupţie anchetat de SIIJ, sunt permanent scurgeri de informaţii de la SIIJ, avem raportul MCV care consfinţeşte că SIIJ e un instrument cu care se poate afecta independenţa justiţiei”, a adăugat ministrul precizând că ”SIIJ va fi desfiinţată”.

”Anticipam la începutul mandatului meu că desfiinţăm într-o lună SIIJ. Discutăm în coaliţie. Vom avea şi un aviz preliminar pe această chestiune a desfiinţării SIIJ din partea Comisiei de la Veneţia. Secţia va fi desfiinţată, problema e când va fi desfiinţată”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională a decis marţi că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) funcţionează constituţional în raport cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a hotărât că reprezintă o opţiune a legiuitorului naţional de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate.

Instanţele naţionale nu pot fi puse în situaţia de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări din MCV, mai arată Curtea Constituţională.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.