Situaţia din Orientul Mijlociu este discutată, miecuri, de comisiile de apărare şi politică externă din Senat. La şedinţă participă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru politică externă din Senat se reunesc, miercuri, pentru audierea ministrului Apărarii Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă şi a ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în legătură cu situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

Şedinţa este programată la ora 12.00 şi are loc în sala ”Dimitrie Cantemir”.

Bogdan Aurescu a participat, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu, şi a transmis sprijinul României pentru un rol crescut al Alianţei în regiune şi în combaterea terorismului.

”În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat preocupările României cu privire la ultimele evoluţii din Irak, care pot afecta grav, în cazul în care escaladarea continuă, securitatea regională, dar şi cea europeană, a reiterat poziţia publică a României, astfel cum a fost prezentată cel mai recent de către Preşedintele României, şi a încurajat implicarea activă a UE în efectuarea unor paşi spre calm, stimularea dialogului şi detensionarea situaţiei”, a transmis MAE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate de situaţia din Orientul Mijlociu.

”În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, evoluţii care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor. Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak. Vă  asigur că România se coordonează permanent în cadrul NATO şi UE precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând sigur cu Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate şi atât cele naţionale, cât şi cele ale comunităţii transatlantice. România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bagdad şi ne-am exprimat poziţia inclusiv în raport cu atacul cu rachete împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forţe americane şi personal al coaliţiei anti-Daesh”, a transmis preşedintele, într-o conferinţă de presă.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că situaţia din Orientul Mijlociu este în continuare "complicată", dar a dat asigurări că nu există riscuri pentru România şi pentru Europa, nivelul de alertare fiind unul minimal.

"Situaţia din Orientul Mijlociu rămâne în continuare complicată şi trebuie să fim cu toţii vigilenţi, activi şi creativi în ceea ce avem de făcut. Dar momentul acela de risc, care cred că a fost resimţit şi în opinia publică de acasă a fost, se pare, depăşit. Dar cred că cel mai bun lucru este să ne păstrăm şi vigilenţa şi toate antenele deschise”, a declarat Mircea Geoană, într-un interviu difuzat, luni seară, de Digi 24.

Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că nivelul de alertare pentru România a rămas minimal, chiar şi în momentul în care Iranul a atacat cu rachete o bază militară din Irak. 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.