Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, susţine că nu a optat pentru o pensie privată, având contribuţie doar la sistemul public (Pilonul 1 şi Pilonul 2). Ministrul Muncii anunţă că, de anul viitor, procentul alocat Pilonului 2 de pensie (administrat privat) va fi majorat de la 3,75% la 4,75% din suma alocată de fiecare român la bugetul public de pensii. Totodată, Simona Bucura Oprescu oferă asigurări că nu va creşte impozitul pentru sumele adunate în Pilonul 2 de pensii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă are pensie privată (Pilonul 3).

”Nu, contribui ca fiecare român în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), în sistemul public de pensii. În acest moment, n-am folosit această opţiune (pensie privată - n.r.)”, a spus Simona Bucura Oprescu la Prima TV. 

Ministrul Muncii a anunţat că, de anul viitor, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte de la 3,75% la 4,75%. Precizarea vine în contextul în care un proiect de OUG aflat în lucru la Ministerul de Finanţe arăta că abia din 2026 va creşte contribuţia la Pilonul 2.

”În momentul acesta, responsabilitatea noastră, a Ministerului Muncii şi colegilor de la Casa Naţională de Pensii, este legată doar de sistemul public de pensii. Românii plătesc 25% la bugetul asigurărilor sociale de stat, din aceşti 25%, în acest moment 3,75% se virează de către Casa Naţională de Pensii celor de la ASF pentru Pilonul 2. De anul viitor, această contribuţie va creşte la 4,75%, iar mai departe toate politica de gestionare a fondului privat ţine de ASF, încercând să aibă randament cât mai bun”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Întrebată dacă impozitul pentru Pilonul 2 de pensii va creşte de la 10% la 15% sau la 20%, ministrul Muncii a răspuns: ”Nu a existat nicio secundă o discuţie, o intenţie sau o acţiune în sensul acesta. Românii trebuie să ştie foarte clar că nu au motive de panică pe acest subiect”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.