Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, preşedinte al Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, a declarat, sâmbătă, că oamenii o susţin în continuare pe Maia Sandu pentru a fi preşedintele Republicii Moldova, tocmai pentru politica pro-europeană pe care o face, în ciuda faptului că ruşilor le-ar plăcea ca ţara vecină să fie orientată spre ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Siegfried Mureşan a vorbit, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, despre situaţia politică din Republica Moldova.

”La ultimele alegeri care au avut loc în Republica Moldova, oamenii au votat pentru o Moldovă europeană, pentru apropierea şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au votat un preşedinte pro-european, care a înfrânt atunci fostul preşedinte pro-rus, apropiat Kremlinului, în alegeri libere şi democratice. Au votat la alegerile parlamentare cu majoritate absolută partidul pro-european. Acesta are în Republica Moldova 63 de mandate dintre cele 101 mandate din Parlamentul Republici Moldova, are o majoritate absolută. În toată Uniunea Europeană nu există astăzi nici măcar un singur partid pro-european, într-un stat membru al Uniunii Europene, care să conducă stabil propria ţară, propriul Guvern, fără parteneri de coaliţie, aşa cum o face Partidul Acţiune-Sodaritate din Republica Moldova”, a declarat Sigfried Mureşan.

Europarlamentarul a explicat că schimbarea de Guvern în Republica Moldova nu a destabilizat lucrurile în această ţară şi nu a fost creată o criză politică.

”Primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştim este că nu a avut loc nicio schimbare de optică, de orientare în Republica Moldova. Republica Moldova tot spre Europa vrea. Asta vor face oamenii politici de la Chişinău, preşedintă e tot Maia Sandu. Guvernul se sprijină pe aceeaşi majoritate parlamentară, transparentă, clară, la vedere, fără nicio negociere de culise, iar oamenii au votat pro-european. Ca atare, aceasta este aşteptarea în ţară în momentul de faţă”, a mai declarat europarlamentarul.

El a explicat că  ”prietenii Rusiei vor, urmare a invaziei ilegale şi ilegitime din Ucraina, ca destabilizarea să fie una cât mai amplă, cât mai generală”.

”Faptul că Republica Moldova este astăzi pe un curs pro-european ajută Republica Moldova, ajută Uniunea Europeană în ansamblu, fiindcă o Moldovă pro-europeană la frontiera de est a Uniunii Europene este un lucru bun pentru toată Uniunea Europeană. Anul trecut, în primele săptămâni ale războiului, în Republica Moldova au venit mai mulţi refugiaţi din Ucraina raportat la populaţia ţării, decât în orice stat membru al Uniunii Europene. Faptul că cetăţenii Republicii Moldova au primit refugiaţi ucraineni cu braţele deschise, faptul că autorităţile au făcut tot ce au putut pentru a ajuta ucrainenii ce aveau nevoie a fost o contribuţie importantă pentru întreaga Uniune Europeană, a dus la stabilizarea situaţiei la frontieră”, a precizat Mureşan.

El este de părere că politica pro-europeană este un câştig pentru R. Moldova.

”Sigur că ruşilor i-ar plăcea o Republică Moldovă orientată spre ei, dar nu este cazul. Republica Moldova e pro-europeană. Acest lucru e un câştig pentru Moldova, pentru România, pentru Uniunea Europeană în ansamblu şi e un lucru foarte important şi pentru Ucraina (…) Dacă, în plus faţă de dictatorul Lukaşenko, în Belarus, Putin ar avea un regim pro-rus în Republica Moldova, ne-ar fi mai rău tuturor. De aceea au fost provocări, vor mai fi provocări, au fost proteste plătite toamna trecută, sunt sigur că vor fi proteste plătite şi în perioada actuală. Însă vor fi câţiva oameni plătiţi care nu cred că exprimă voinţa de ansamblu a societăţii din Republica Moldova”, a declarat Mureşan.

Întrebat dacă este de acord cu fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, care spunea că Maia Sandu face un exerciţiu de imagine, Sigfried Mureşan a subliniat că nu este de acord şi că Maia Sandu are încrederea cetăţenilor ţării sale.

”Nu sunt de acord. Ultimele sondaje, chiar publicate în Republica Moldova, arată că Maia Sandu este în continuare omul politic în care cetăţenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere. Şi sondajele arată că, dacă duminică ar avea loc alegeri în Republica Moldova, partidul pro-european ar câştiga împotriva socialiştilor şi comuniştilor. Poate nu cu aceeaşi majoritate covârşitoare ca data trecută, dar ar câştiga alegerile. Am auzit prea des de la diferiţi analişti în România, în ultimii ani că Maia Sandu ar fi slabă. N-ar putea câştiga, cetăţenii Republicii Moldova nu ar vota o doamnă o femeie în funcţia de preşedinte. Toţi aceşti analişti, care au încercat să găsească slăbiciuni ale Maiei Sandu, au greşit în ultimii ani”, a răspuns Sigfried Mureşan.

Întrebat, de asemenea, dacă vede o candidatură a Maiei Sandu la Preşedinţia României, europarlamentarul liberal a precizat că Maia Sandu a răspuns că anul viitor va candida pentru un nou mandat de şef al statului în Republica Moldova.

”Maia Sandu a spus foarte clar, la anul sunt alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, va candida acolo şi nu există niciun dubiu că va candida şi ar fi bine şi pentru cetăţenii Republici Moldova, şi pentru România ca ea să fie realeasă, să continue munca acolo. Ştiu că din poziţia de preşedintă a Republicii Moldova deranjează Federaţia Rusă, dar tocmai asta trebuie să ne dea convingerea că este omul potrivit la locul potrivit în Republica Moldova, s-o lăsăm să-şi facă treaba în Republica Moldova şi să o ajutăm să ţină Republica Moldova pe linia de plutire. Asta trebuie să facem, nu să speculăm despre viitorul ei politic, când ea însăşi a exclus în mod categoric un astfel de scenariu”, a precizat Mureşan.

Sigfried Mureşan a mai spus că Republica Moldova îşi doreşte cât mai repede integrarea în UE, el răspunzând unei întrebări referitoare la o eventuală unire dintre România şi R. Moldova.

”În ultimul an s-au făcut lucruri de neimaginat pentru Republica Moldova. În doar 4 luni de zile Republica Moldova a obţinut statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană şi se vor parcurge şi următorii paşi. Uniunea Europeană alocă Republici Moldova în momentul de faţă mai multe fonduri europene decât oricând. Vom include Republica Moldova în tot mai multe proiecte europene. Va fi tot mai mult comerţ. România este de departe cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Republica Moldova nu mai exportă aproape nimic spre Rusia, spre Belarus, exporturile merg spre vest, investiţiile, importurile vin tot dinspre vest, dinspre România, dinspre Uniunea Europeană. Deci Republica Moldova se integrează pas cu pas în Uniunea Europeană, chiar şi înainte de data integrării politice, care va mai dura”, a adăugat Mureşan

Întrebat cât va mai dura, europarlamentarul a explicat că nimeni nu poate da un răspuns.

”Nimeni nu poate da un răspuns concret aici. Oricine va da un răspuns concret aici a face o speculaţie fără fundament. Important este următorul lucru ca chiar şi înainte de aderarea la Uniunea Europeană, cetăţeni Republici Moldova să poată beneficia de cât mai multe ajutoare concrete de la nivel european. (…)  Până la aderare mai trebuie făcute lucruri, reforme în Republica Moldova şi Uniunea Europeană însăşi are lucruri de făcut. Eu cred că trebuie să muncim serios, nu să speculăm despre o dată de aderare. Cu cât Republica Moldova va fi mai pregătită de aderare, cu atât dezbaterea, discuţia despre aderare va fi mai simplă la momentul de atunci. Acum multă lume ştiind în ţări europene că Republica Moldova încă nu este pe deplin pregătită, această dezbatere efectivă nu ajută”, a precizat Mureşan.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.