Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa. El subliniază că PNL susţine agricultura sustenabilă şi protejarea mediului, dar menţionează că aceste obiective trebuie îndeplinite împreună cu fermierii, nu împotriva lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunţat în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa. Noi, europarlamentarii PNL şi întreg Grupul PPE, am fost întotdeauna împotriva propunerii care ar fi afectat fermierii”, a arătat, marţi, Siegfried Mureşan, într-o postare pe Facebook.

El a explicat că PNL susţine agricultura sustenabilă şi protejarea mediului, dar aceste obiective trebuie îndeplinite împreună cu fermierii, nu împotriva lor.

”Uniunea Europeană dovedeşte că ascultă îngrijorările fermierilor şi oferă soluţii pentru sectorul agricol”, a adăugat Mureşan.

Europarlamentarul PNL anunţa, în mai anul trecut, că a fost adoptată o rezoluţie la Adunarea Politică a Partidului Popular European pentru sprijinirea agricultorilor din România şi din Europa.

”În primul rând, susţinem creşterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Fermierii din România şi din toate ţările UE au fost puternic afectaţi de inflaţie, de pandemia de COVID-19, dar şi de consecinţele războiului din Ucraina. Pentru mulţi fermieri, costurile au crescut mai mult decât veniturile în ultima perioadă şi misiunea lor de a garanta siguranţa alimentară pe continent a devenit din ce în ce mai grea. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate şi la preţuri accesibile în ţările noastre, dar şi pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului”, explica atunci Siegfried Mureşan.

El adăuga că PPE vrea să se asigure că în următoarea perioadă nu vor fi luate măsuri care să crească şi mai mult povara de pe urmele fermierilor.

”Ca atare, respingem ţintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producţia agricolă. Deşi suntem un susţinător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate ţările membre până în 2030, nu ţine deloc cont de realitatea din teren. În primul rând, aplicarea acestei ţinte va duce la o scădere imediată a producţiei şi veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la graniţele noastre. În al doilea rând, unele ţări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puţine pesticide decât alte ţări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obţină o producţie suficient de mare pentru a se întreţine şi a continua să producă. Ne dorim reducerea pesticidelor în producţia agricolă, fermierii o doresc şi ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să ţină cont de nevoile şi specificul fermierilor din toate ţările membre şi protejând fermele mici şi medii. Propunem în schimb, creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor creşte productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide”, completa Mureşan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.