Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a solicitat, în şedinţa Birourilor Permanente reunite, găsirea unor soluţii tehnice în privinţa şedinţelor de plen comun, astfel încât „aşezarea în sală, procedura de vot şi tot ce ţine de organizarea tehnică să fie făcute în egală măsură între Cameră şi Senat”. Social-democratul a susţinut că nu este „colegial” ca senatorii să-şi caute locuri "prin spate", unde nu stau deputaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Domnule preşedinte, doar o chestiune tot de reflecţie, nu trebuie să supuneţi la vot. Eu aş vrea ca, în spirit colegial, să modificăm un lucru sau să inventăm un lucru care trebuia inventat de foarte multă vreme, cam din 1997. Chiar dacă şedinţele comune ale Camerei şi Senatului se ţin în sala care, de obicei, este sala de plen a Camerei, aş vrea ca, de la momentul când intrăm în şedinţă comună, aceea să fie sala de şedinţe a Parlamentului”, a afirmat Şerban Nicolae, potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente de luni.

Senatorul PSD a solicitat găsirea unor soluţii tehnice pentru ca aşezarea în sală, procedura de vot şi tot ce ţine de organizarea şedinţelor să fie făcute „în egală măsură” de Camera Deputaţilor şi Senat.

„Faptul că Senatul este pus în situaţia de a fi invitat întotdeauna în sala Camerei, ne pune într-o situaţie de dificultate. De aceea, aş vrea să fiţi de acord şi să găsim soluţii tehnice, în aşa fel încât aşezarea în sală, procedura de vot, tot ce ţine de organizarea tehnică a şedinţelor să fie făcute în egală măsură între Cameră şi Senat. Dacă vreţi, aşa, ca o notă de culoare, să fie cam cum se întâmplă când Preşedintele Statelor Unite se urcă într-un avion. Indiferent ce avion e, acela devine Air Force One”, a completat liderul senatorilor PSD.

El a susţinut că nu este „colegial” ca senatorii să îşi caute locuri „prin spate” în sala de plen a Camerei Deputaţilor.

„Aş vrea ca şi atunci când avem şedinţe comune, să nu fie senatorii puşi în situaţia să-şi caute locuri pe undeva, prin spate, pe locuri pe care nu stau îndeobşte deputaţii. E o chestiune de colegialitate. Nu cred că se simte cineva jignit, dacă avem un statut de egalitate în ceea ce priveşte organizarea şedinţelor comune. Asta va permite, inclusiv în viitor, proceduri de vot simplificate electronice, cu toate celelalte aspecte tehnice rezolvate”, a conchis Şerban Nicolae.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat „în asentimentul” senatorului PSD în ceea ce priveşte organizarea şedinţelor de plen comun.

„Cred că este în asentimentul tuturor. Cel puţin eu sunt de părere că domnul senator Şerban a ridicat o problemă care trebuia, probabil, de multă vreme rezolvată. Rog cei doi secretari generali ai Senatului şi Camerei să înceapă pregătirile tehnice pentru a rezolva această problemă, iar Comisia pentru regulament să încerce să analizeze ce modificări trebuie să facem în Regulamentul comun, în aşa fel încât aceste chestiuni ridicate de domnul senator Şerban să fie rezolvate. Aşteptăm propunerile Comisiei pentru regulament”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.