Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae se declară foarte nemulţumit de proiectul de OUG prin care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vrea să modifice legile justiţiei în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este "ceva foarte bizar" şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat care sunt motivele pentru care consideră că Executivul nu ar trebui să adopte Ordonanţa. Şerban Nicolae a răspuns, la Digi 24: "Nu în forma aceasta! Aşa cum a apărut ea în spaţiul public, mie mi se pare că e ceva foarte bizar. Dincolo de o chestiune care este absolut ridicolă, revocarea membrilor CSM cu votul judecătorilor sau al procurorilor provenind de la parchetele sau instanţele respective, dar după aceea să fie şi un vot în plenul CSM-ului, e un nonsens. Ori îl revocă pe membrul CSM cei care l-au ales, în aceleaşi condiţii, ori se mai pune problema să mai voteze şi plenul CSM-ului cu majoritate de voturi. E ilogic".

El a subliniat că, dar dincolo de "chestiunea asta, care e flagrantă, iraţională", apar modificări care îl surprind total.

"În materie de răspundere a magistraţilor nu văd care este rostul acelei proceduri în care se angajează răspunderea magistraţilor doar dacă Inspecţia Judiciară conchide prin raportul său că e nevoie de aşa ceva. Or, nu ăsta a fost spiritul legii şi nu este nimic neconstituţional în forma adoptată de Parlament!", a susţinut senatorul social - democrat.

De asemenea, el remarcă şi faptul că "apare chestiunea fixării pe post a celor care au promovat la Parchetul General aşa cum ştim că au fost promovaţi în ultimii ani, ca şi cum sunt bine câştigaţi cei care au promovat pe vremea protocoalelor secrete şi a echipelor mixte la Parchetul General".

"Mi se pare o inepţie până în 2022 (să se amâne pensionarea magistraţilor după 20 de ani vechime), adică până în 2022 ai nevoie de 25 de ani vechime, după 2022 ai nevoie de 20 de ani vehime. De ce? Dumnezeu ştie! Motivaţie raţională sau argumentată pe normă nu cred că există. (...)", a adăugat Şerban Nicolae, declarând că nu crede că liderii coaliţiei si-ar fi exprimat un acord pe fondul reglementării.

"Din punctul meu de vedere lucrurile sunt cel puţin curioase, cel puţin bizare. De ce e nevoie de o asemenea formulă şi de ce nu vine ministrul justiţiei să ne explice parlamentarilor unde am greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă", s-a întrebat Şerban Nicolae. 

Actul normativ ar urma să fie discutat luni de Guvern. Conform anunţului făcut duminică seară de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat la sediul partidului, pentru a discuta cu liderii formaţiunii şi cu cei din coaliţie despre ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.