Senatorul PSD Radu Oprea a anunţat că membrii Comisiei de anchetă ”Sparanghelul” vor discuta cu toate autorităţile care au fost implicate în acţiunea care a făcut ca aproape 2.000 de muncitori români să ajungă pe Aeroportul din Cluj-Napoca, unde au stat înghesuiţi, aşteptând să plece la muncă în Germania. ”La final vom audia ministrul Muncii, ministrul Internelor, ministrul Sănătăţii, ministrul Transporturilor pentru a afla răspunsuri la întrebările care îi preocupă pe români. (...) Ne interesează firmele care au intermediat acest exod al românilor către Germania”, a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul Radu Oprea a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost aprobat regulamentul comisiei care va verifica în ce condiţii au ajuns 2.000 de muncitori români pe Aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a pleca la muncă în Germania, într-o perioadă în care existau restricţii de circulaţie din cauza pandemiei de coronavirus.

”Am stabilit că vom transmite începând de astăzi adrese către toate instituţiile care au fost implicate în acea perioadă în ceea ce am văzut cu toţii la televizor, două mii de români prezenţi pe aeroportul de la Cluj. Vă readuc aminte că în acea perioadă existau restricţii foarte puternice, existau dispozitive în care Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale erau prezente, românii trebuiau să stea acasă, pentru a părăsi o localitate era interzis, trebuia să completezi tot felul de declaraţii, o birocraţie foarte intensă şi într-o noapte, două mii de români au fost înghesuiţi pe aeroportul de la Cluj. Obiectivele pe care le avem sunt foarte clare, prin hotărârea Parlamentului României sunt cinci obiective pentru a afla de ce şi cum şi cine răspunde pentru faptul că două mii de români au fost în acea zi pe aeroportul de la Cluj”, a spus Radu Oprea.

El a menţionat că toţi cei responsabili vor fi chemaţi la audieri.

”Deci, am stabilit ca astăzi să transmitem scrisori către toate instituţiile care sunt implicate în acest proces şi apoi vom chema la audieri, începând cu cei care sunt responsabili locali, prefecţii, prefectul de la Cluj, prefectul de la Suceava, prefecţii din judeţele care au fost puternic afectate în acea perioadă şi de unde au provenit majoritatea celor care se aflau la Cluj în acea zi, de asemenea, preşedinţii consiliilor judeţene dacă va fi necesar şi sigur cei care au coordonat dispozitivele, cei care erau oamenii cu responsabilitate în Ministerul de Interne, în Ministerul Apărării Naţionale şi desigur că la final vom audia şi miniştrii: ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ministrul Transporturilor, ministrul Sănătăţii pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări care îi preocupă pe toţi cetăţenii României”, a continuat Oprea.

El a adăugat că vor fi contactate şi ONG-urile şi sindicatele din Germania pe tema muncitorilor români din acea ţară.

”Ne interesează firmele care au intermediat acest exod al românilor către Germania şi cred că va fi necesar să contactăm toate organizaţiile neguvernamentale, sindicatele din Germania şi cei care au fost implicaţi pentru că aţi văzut dumneavoastră la acea perioadă în presa germană şi nu numai au apărut foarte multe informaţii despre români. De acolo putem afla, de asemenea, foarte multe informaţii, vom contacta şi organizaţiile neguvernamentale din România care au semnlat şi care au avut spunem noi poziţii foarte puternice în acea perioadă încercând să lămurim cât mai repede toate dedesubturile acestei operaţiuni Sparanghelul, pentru că aşa a rămas deja în mentalul colectiv, aşa este cunoscută această acţiune când două mii de români au ajuns pe aeroportul de la Cluj”, a susţinut el.

La începutul lunii aprilie, peste 1.500 de români care doreau să plece la muncă în Germania cu zboruri charter au stat înghesuiţ la Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj, fără a respecta niciuna dintre restricţiile impuse de autorităţi pentru a preveni infectarea cu coronavirus.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.