Şedinţa de Guvern a început, la ora transmiterii acestei ştiri, cu o întârziere de peste 4 ore faţă de programul anunţat iniţial, iar pe agendă nu se va mai afla proiectul bugetului de stat pe anul 2017. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, că a discutat în cursul după-amiezei cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu avizarea de către CSAT a proiectului de buget pe anul 2017, însă adoptarea bugetului de către Guvern se va putea face doar marţi. Grindeanu a spus că şi-ar fi dorit ca bugetul să aibă un parcurs similar celui de anul trecut când avizul CSAT a fost dat la o zi după ce Executivul a adoptat proiectul de buget şi l-a trimis la Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am terminat proiectul de buget, avem tot ce înseamnă avize. Mai este nevoie de un aviz, cel al CSAT. Am avut o discuţie astăzi, mai pe după-amiază, cu domnul preşedinte Iohannis. Am sperat la un parcurs cum a fost cel de anul trecut când pe 9 decembrie (2015 - n. red.) proiectul bugetuluia fost adoptat şi trimis la Guvern, iar pe 10 decembrie a fost dat avizul CSAT”, a anunţat Sorin Grindeanu.

El a arătat că acest lucru nu mai este posibil astfel că bugetul de stat va fi adoptat de către Executiv marţi, într-o şedinţă ce va fi convocat imediat după încheierea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va începe marţi, de la 12.30. ”Am informat conducerile Camerelor Parlamentului că, imediat după şedinţa CSAT. vom avea şedinţa de Guvern pentru aprobarea bugetului”, a precizat primul-ministru. 

În cadrul şedinţei de Guvern care tocmai a început, membrii cabinetului vor dezbate punctele de pe ordinea de zi anunţată, mai puţin proiectul bugetului.

Iniţial, şedinţa Guvernului trebuia să înceapă la ora 13.00, iar pe agendă era aprobarea bugetului de stat. Ulterior, şedinţa a fost amânată pentru ora 14.00, însă aceasta a fost în continuare amânată.

În jurul orei 15.00, proiectul de buget a fost publicat de Guvern, însă se aştepta garanţia preşedintelui că bugetul va obţine avizul CSAT.

Preşedintele a convocat însă CSAT pentru marţi, astfel că adoptarea bugetului va fi amânată.

În noul proiect al bugetului de stat pe anul 2007, Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României. Noul proiect de buget pe acest an a fost publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut era, în prima variantă de buget, Serviciul Român de Informaţii, care primea 1,9 miliarde lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016.

În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016. 

Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.

De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază  primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de "iresponsabil".

"În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării", scrie Iohannis.

Preşedintele afirmă, în scrisoarea trimisă premierului, că în actualul context reducerea bugetelor este o "gravă eroare". "Asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României", se arată în scrisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.