CSAT s-a reunit vineri, pentru a discuta cazul infecţiilor nosocomiale şi a problemelor din sistemul de sănătate, precum şi activitatea SRI în 2015 şi obiectivele pentru 2016, fiind probabil ca preşedintele Klaus Iohannis să susţină o declaraţie de presă la finalul reuniunii, potrivit unor surse oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda CSAT se va afla "situaţia actuală a sistemului de sănătate publică" şi "infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale".

Acest subiect a fost anunţat de Klaus Iohannis ca temă a CSAT încă de săptămâna trecută. Preşedintele a afirmat că a cerut materiale de la Ministerul Sănătăţii şi de la alte instituţii. Şeful statului a subliniat că a cerut ”să vină nu doar cu informaţii, ci şi cu soluţii”.

Klaus Iohannis a arătat, însă, că ”nu în CSAT se rezolvă problema”. ”În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce face, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi servicii, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, ci la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite”, a afirmat preşedintele.Iohannis a explicat că autorităţile trebuie să găsească şi pe vinovaţii pentru încălcarea legii.

Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis va susţine şi o declaraţie de presă la finalul reuniunii CSAT, pentru a prezenta concluziile şedinţei.

Vineri se va discuta şi despre "activitatea desfăşurată de către Serviciul Român de Informaţii în anul 2015 şi principalele obiective pentru anul 2016", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis ar putea ridica şi problema desecretizării unora dintre informările transmise de SRI în ultimii ani pe tema situaţiei din sănătate. Săptămâna trecută, Iohannis a declarat că va discuta cu şeful SRI pe această temă.

"Informările sunt destinate unei categorii de demnitari, sunt cu titlu de secret şi strict secret. Nu sunt destinate publicului general. Puteţi să cereţi lămuriri de la SRI. Nu ştiu dacă unele dintre ele pot fi date cu titlu de nesecret", a spus preşedintele săptămâna trecută, întrebat dacă există soluţii legale pentru ca aceste informări să fie prezentate public.

Ulterior, la insistenţele jurnaliştilor, Iohannis a afirmat că va cere SRI să analizeze dacă unele dintre aceste informări pot fi publicate. "O să cer SRI să verifice dacă unele dintre aceste informări pot fi desecretizate şi date publicului", a spus Iohannis, săptămâna trecută.

Alte subiecte aflate pe agenda CSAT se referă la strategia militară a României, programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, stadiul îndeplinirii obiectivelor şi priorităţilor Ministerului Apărării Naţionale, stabilite prin Directiva de planificare a apărării, în anul 2015 şi forţele Armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2017.

CSAT va discuta şi despre mandatul României la Summit-ul NATO de la Varşovia, dar şi despre stadiul şi evoluţia Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.