O şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare are loc la Vila Lac, la ora transmiterii acestei ştiri, au precizat surse politice, pentru News.ro. Discuţiile ar viza mandatul de negociere privind PNRR pe care îl va avea premierul Nicolae Ciucă, în vizita pe care o va face la Bruxelles, miercuri şi joi, precum şi proiectul de buget pentru anul viitor, au adăugat sursele citate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae Ciucă va efectua o vizită la Bruxelles, miercuri şi joi, însoţit de ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, informează Guvernul. Şeful Executivului va avea întrevederi cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Prim-ministrul român va participa şi la ceremoniile de semnare a unor documente bilaterale precum Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centru Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).

Referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în ceea ce priveşte capitolul reformei pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: „Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului”. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Totodată, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, marţi, în mesajul cu prilejul Zilei Armatei Române, că este convins că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de nişte neaveniţi prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale.

De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat, întrebat despre posibilitatea renegocierii procentului de 9,4% cheltuieli pentru pensii din PIB din PNRR, când premierul Nicolae Ciucă va efectua vizita la Bruxelles pentru a discuta cu cei de la Comisia Europeană, că acolo este o problemă legată de indicator şi trebuie găsit un altul similar de disciplină financiară.

El a mai spus că ipotezele care au fost avute în vedere la fundamentarea PNRR sunt total diferite, acum, în sensul în care atunci inflaţia era la 3,9% inflaţia, iar acum este estimată la 15%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.