Monica Anisie, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senatul României, şi Sebastian Burduja, ministrul Energiei şi lider al PNL Bucureşti, co-iniţiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii, au participat la evenimentul prilejuit de Ziua Naţională a Lecturii, la Biblioteca Academiei Române, unde au fost prezenţi şi scriitorul Tudorel Urian şi actriţa Adriana Moca, actriţă care a citit un pasaj din cartea ’’Ca un roman’’, scrisă de autorul francez Daniel Pennac. Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, a declarat cu acest prilej că românii citesc mai puţin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceştia declară că n-au citit niciodată o carte, iar prin lectură suntem mai buni, mai informaţi, într-un punct critic al vieţii putem şti dacă o luăm la stânga sau la dreapta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul evenimentului de la Biblioteca Academiei Române, senatoarea PNL Monica Anisie le-a vorbit copiilor despre valori şi despre felul în care lectura îi ajută să se autodefinească.

Senatoarea a citit, totodată, definiţia dreptăţii din cartea “Luminile şi umbrele sufletului”, scrisă de Petru Creţia. ”Iubirea de carte se transmite nu doar la şcoală, ci se naşte din familie, prin puterea exemplului. În cazul meu, bunicul este cel care mi-a cultivat pasiunea pentru citit. Cred că tinerii, dincolo de reţelele sociale, încă îndrăgesc lectura. Şi văd asta zilnic la elevii mei. Câţi dintre voi aţi împlinit 18 ani? Ştiu că sunteţi la vârsta la care se conturează personalitatea/individualitatea voastră. De aceea, îmi doresc ca toţi să aveţi oportunitatea de a descoperi şi de a vă însuşi modele sănătoase de referinţă în formarea voastră ulterioară. Iar lectura joacă un rol esenţial în acest proces. În acest sens, am gândit pentru elevii mei proiectul educaţional “Cred în dreptate, adevăr, valoare şi libertate”, prin care analizăm şi dezbatem o varietate de tematici, experienţe, valori morale/culturale cu care ne identificăm”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a trecut în revistă statisticile europene privind cititul în România şi a încurajat tinerii să se bucure de cărţi.

”Românii citesc mai puţin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceştia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 8% citesc zilnic. Prin lectură suntem mai buni, mai informaţi, într-un punct critic al vieţii putem şti dacă o luăm la stânga sau la dreapta, în funcţie de ce am citit într-o carte. Pentru această iniţiativă, m-am inspirat puţin din din SUA, unde am stat 12 ani, şi unde există sărbătoarea Read Across America Day. Americanii au făcut din asta o tradiţie şi au vrut să asocieze lectura cu un lucru plăcut, mai ales pentru copiii de şcoală primară. Acolo nu e nimic atipic ca în Read Across America Day să te duci la şcoală în pijamale şi să citeşti. Ne dorim să apropiem lectura de toţi românii. Cu această idee am mers la doamna Anisie şi am pus bazele acestei iniţiative. Cea mai mare împlinire pentru iniţiatori este că această sărbătoare nu a rămas doar o dată în calendar, ci a devenit un fenomen”, a spus Sebastian Burduja.

Pe lângă cei doi iniţiatori ai legii, mai mulţi tineri au lecturat şi analizat alături de colegii lor pasaje din cartea lui Petru Creţia.

Pe 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie 2021 de către Monica Anisie şi Sebastian Burduja şi semnată de către 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pe 21 decembrie 2021, iar în data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.