Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, despre risipa din energie, că din perspectiva eficienţei energetice, noi oricum nu stăm bine şi cele mai mari pierderi sunt pe locuinţe. El a precizat că specialiştii recomandă un comportament de consumator responsabil.
”Din perspectiva eficienţei energetice, noi oricum nu stăm bine şi cele mai mari pierderi sunt pe locuinţe. Adică avem în continuare un fond construit înainte de 1989, blocurile comuniste, o parte s-au reabilitat dar multe nu s-au reabilitat şi avem pierderi mari pe zona aceasta”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în emisiunea România Politică de la Prima News, despre fenomenul risipei în România.
El a precizat, despre schimbarea becurilor, că a făcut acest lucru la el în apartament, în urmă cu câţiva ani de zile, şi l-a ajutat foarte mutl la factură.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
”Mi-a scăzut cu 20% şi ceva factura”, a spus Burduja.
Ministrul a comentat şi afirmaţia sa recentă privind schimbarea obiceiului de a da drumul la maşina de spălat seara. ”Nu doar eu, specialiştii recomandă un comportament de consumator responsabil. Însemnă să nu laşi lumina aprinsă dacă nu eşti în cameră. Ne amintim cu neplăcere de vremurile respective, dar şi înainte duceam sticlele la alimentară înapoi. O economie în sensul pozitiv nu înseamnă să alegi să nu faci un lucru. Pentru sistemul energetic, la orele de vârf, între 18.00 şi 22.00 e un ajutor, faci o faptă bună”, a spus Sebastian Burduja.
El a precizat că alte ţări avansate au acest tarif diferenţiat pe oră şi a menţionat că şi în România sunt deja trei milioane de puncte de consum cu contoare inteligente de energie.
”Pentru ele ne gândim la un program pilot, să îi încurajăm pe aceşti consumatori, cum fac alte state, Franţa, Spania, cei care consumă când e energia ieftină (..) Acum avem următorul fenoment, la prânz, când toate lumea produce, se poate duce piaţa în jos şi dacă spăl la prânz, ajut cu un consum mai mare şi nu spăl seara când oricum am un consum mai mare şi trebuie să vin cu producţie sau importuri mai mari”, a explicat Burduja.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.