Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În total, poliţiştii fac verificări, în prezent, în 48 de dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Datele centralizate la nivelul MAI cu două ore înainte de încheierea votării arată că până la acest moment procesul de vot s-a desfăşurat în condiţii de normalitate fără a fi perturbat de incidente grave. De la deschiderea secţiilor de votare, structurile MAI au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi despre care am explicat în declaraţia precedentă că sunt rezultatul unor posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de vot de către operatorii acestora", a declarat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al MInisterului Afacerilor Interne (MAI), comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Astfel, din cele 6.700 de semnalări venite din SIMPV, s-au efectuat verificări până acum pentru 1.780, iar în 923 de cazuri aspectele au fost în mod cert infirmate.

"Structurile MAI vor verifica şi celelalte situaţii sesizate, însă dinamica acestor sesizări ne întăreşte convingerea că a existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor de către operatorii din unele secţii de votare fapt ce poate conduce la o discrepanţă între ce înregistrări au fost făcute în sistemul SIMPV şi realitatea din secţiile de votare", a spus Dajbog.

Ea a făcut precizări legate de sesizările, mai ales din mediul online, cu privire la faptul că înainte de a primi buletinele de vot, alegătorii sunt întrebaţi dacă votează atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum sau doar pentru unul dintre scrutine.

"Este normal şi legal ca alegătorii să fie întrebaţi fiindcă în funcţie de opţiunea exprimată primesc buletinele de vot. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 29/201 pentru organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului prevede că alegătorul poate să opteze pentru un singur scrutin sau pentru ambele, iar Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 12/2019 detaliază procedura care trebuie urmată de operatorul din secţia de votare, care trebuie să-l întrebe pe alegător pentru ce scrutin doreşte să voteze, să înregistreze opţiunea în SIMPV şi să îl informeze pe preşedintele secţiei de vot pentru a şti câte buletine să îi dea alegătorului. De altfel, pe acest subiect s-a pronunţat şi BEC", a afirmat Dajbog.

Referitor la cazurile de secţii de votare unde s-au epuizat buletinele de vot sau unde se vor epuiza aceste buletine, ea a amintit că preşedintele secţiei de vot este obligat să ia masurile necesare pentru buna desfăşurare a votului şi inclusiv situaţiile de acest gen sunt în responsabilitatea acestuia. Astfel, preşedintele secţiilor care rămân fără buletine trebuie să semnaleze acest fapt către BEJ, iar BEJ-ul poate solicita redistribuirea de buletine de vot de la alte secţii de votare ce vor fi transportate în condiţii legale prin grija prefecţilor.

"Până la încheierea votării, structurile MAI vor acorda în continuare prioritate cercetării sesizărilor de contravenţii sau infracţiuni electorale. Vă reamintim că după încheierea votării, pe lângă misiunea de menţinere a ordinii publice la nivel naţional, efectivele MAI au în responsabilitate şi asigurarea protecţiei dosarelor cu rezultatele votului şi celelalte materiale şi documente care au legătură cu procesul electoral", a mai spus Dajbog.

În Prahova au fost semnalate microbuze care ar aduce alegători la vot, dar în urma verificărilor semnalările nu s-au confirmat.

În Slănic Moldova şi în municipiile Brăila şi Focşani s-au întocmit dosare penale pentru furt după dispariţia a câte unei ştampile de vot.

Poliţia din Gorj a fost sesizată prin 112 de o femeie că, la o secţie de votare, angajaţi ai primăriei deschid buletinul de vot al asistaţilor social. Cele sesizate nu se confirmă, apelanta fiind sancţionată contravenţional cu amendă de 500 de lei.

În Giurgiu, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului, după ce un alegător a reclamat faptul că un cetăţean s-a uitat într-unul din buletinele sale de vot. Tot în Giurgiu, patru susţinători ai unei formaţiuni politice au fost audiaţi de poliţişti după ce s-a primit o sesizare că ar fi influenţat alegătorii. Sesizarea nu s-a confirmat.

În Mureş, un cetăţean a fost sancţionat contravenţional pentru că ar fi sfătuit alegătorii cum să voteze. 

În Vaslui, s-au întocmit două dosare pentru fraudă la vot pe numele a două persoane care au încercat să voteze deşi erau sub efectul unor hotărâri judecătoreşti definitive de interzicere a drepturilor electorale. În Arad, o persoană arestată preventiv a votat prin intermediul urnei speciale deşi nu avea dreptul. Acum are un nou dosar penal.

Un alt dosar penal a fost deschis în Mehedinţi, după ce un post tv local a sesizat faptul că un alt post ar fi acreditat 20 de persoane, pe lângă BEJ, care nu lucrează de fapt pentru postul respectiv, în schimb sunt înscrise într-un partid politic.

Alte trei dosare penale au fost întocmite în urma primirii unor sesizări cu privire la faptul că trei cetăţeni străini ar fi votat fără respectarea prevederilor legale care prevăd obligaţia înscrierii în listele speciale.

În total poliţiştii fac verificări, în prezent, în 48 dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.