PSD susţine că este posibil ca negocierile privind ajutoarele financiare primite de ţările Uniunii Europene să fie reluate, „având în vedere dezvoltările din Parlamentul European” iar în acest context social-democraţii îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să obţină un mandat din partea Parlamentului înainte de a merge la negocieri şi să prezinte un raport parlamentarilor după finalizarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„E posibil ca această negociere să se reia, având în vedere dezvoltările din Parlamentul European. Îi solicităm preşedintelui Iohannis ca înainte să meargă la o nouă negociere să vină în Parlament, să spună ceea ce intenţionează să obţină, să obţină mandatul Parlamentului, apoi. la întoarcerea după negocieri, să vină să dea un raport Parlamentului şi, implicit, populaţiei, poporului pentru ceea ce a obţinut acolo. Lucrurile sunt extrem de importante pentru a fi luate pe persoană fizică, chiar dacă acesta este preşedintele României” a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.
Acesta a criticat faptul că, după negocierile de săptămâna aceasta, România nu se numără printre ţările care au redus contribuţiile la bugetul UE şi nici printre cele 14 ţări care primesc bani în plus pentru convergenţă, iar preşedintele Iohannis „nu a negociat nimic în acest sens”.
Romaşcanu susţine că 46,3 miliarde de euro din banii obţinuţi de România sunt sume aferente viitorul exerciţiu financiar multianual, 16,8 miliarde sunt fonduri nerambursabile iar „restul sunt împrumuturi cu condiţionalităţi”.
„Din aceşti bani,  România va trebui să dea în jur 1,4% din PIB înapoi pentru următorul ciclu bugetar. Asta înseamnă că vom rămâne cu 40 de miliarde. La acestea se vor adăuga nişte taxe pe care Uniunea Europeană intenţionează să le impună statelor membre. (...) Toate acestea nu au fost comunicate atunci când domnul Iohannis ne-a prezentat ca pe un mare succes negocierea dumnealui de la Bruxelles”, a mai afirmat reprezentantul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate României în exerciţiul bugetar 2021 – 2027 este ca şi finalizat, lucrându-se la ultimele finisaje. Şeful statului afirmă că trebuie ”un plan solid, bun, aplicabil”, care să fie gata la timp pentru ca, de data aceasta, să fim pregătiţi de atragerea tuturor fondurilor europene.

”După cum probabil s-a aflat, ieri a ajuns la un acord în Consiliul European  şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene în următorii ani. Este o sumă foarte mare şi, cu aceşti bani, dragi români, vom fi în situaţia, nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România, deci să intervenim în economie şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, a afirmat, miercuri, Klaus Iohannis, la finalul sedinţei pe tema fondurilor europene pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Parlamentul European precizează, în rezoluţia adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea, PE susţinând că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că propunerea Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.