Preşedintele demisionar al PNL Timiş, Nicolae Robu, a făcut o analiză a rezultatelor partidului la alegerile locale şi parlamentare din 2016 şi susţine că printre cauzele care au dus la acestea se numără ”superficialitatea, amatorismul” în stabilirea candidaţiilor la Primăria Capitalei, dar şi ”agăţarea” PNL de premierul Dacian Cioloş care ”nu a făcut dovada că ar rezona cu PNL”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicolae Robu a făcut o listă cu zece puncte, despre care spune că este o analiză personală a anului electoral 2016 şi a rezultatelor obţinute de liberali atât la nivel local cât şi pe plan naţional, pe care a postat-o joi pe pagina sa de Facebook şi pe care a prezentat-o şi într-o şedinţă a Biroului Politic Judeţean al PNL Timiş.

La primul punct, Robu spune că una din cauzele care au dus la rezultatele obţinute de PNL la alegerile locale a fost anunţarea înaintea alegerilor locale a candidaţilor la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, deşi niciuna dintre persoanele nominalizate nu avea un scor peste cel al partidului.

”Anunţarea înaintea alegerilor locale a candidaţilor la funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, în condiţiile în care niciunul nu avea scor peste scorul partidului - eventual una-două excepţii pe ţară - şi, drept urmare, ei n-aveau cum să fie locomotive pentru partid; în schimb, desemnarea lor a creat, inevitabil, în filiale, tensiuni interne, frustrări fireşti, care s-au răsfrânt negativ asupra rezultatelor la locale, cu prelungire la parlamentare”, a scris Robu.

Liderul liberal a mai spus că stabilirea candidaţilor la primăriile de sector şi la Primăria Generală a Capitalei s-a făcut superficial.

”Superficialitatea, amatorismul, în stabilirea candidaţilor la primăriile de sector şi Primăria Generală a Capitalei, care au adus prejudicii imense de imagine partidului, în ansamblul său, derută în rândul membrilor şi simpatizanţilor PNL şi tensiuni interne, mai ales în organizaţiile din capitală”, a scris Robu.

Nicolae Robu spune că nici înaintea alegerilor parlamentare PNL nu avea un candidat potrivit pentru postul de prim-ministru, iar partidul s-a ”agăţat” de Dacian Cioloş.

”Anunţarea, în sine, înaintea alegerilor, a unui nume pentru funcţia de prim-ministru, în condiţiile în care PNL nu avea un candidat cu scor peste scorul partidului, care să poată fi pe post de locomotivă pentru partid (şi nici în afara partidului nu exista aşa ceva!); agăţarea PNL de prim-ministrul Dacian Cioloş, în condiţiile în care: dl. Dacian Cioloş nu era perceput de membrii şi simpatizanţii PNL ca aparţinând comunităţii lor; majoritatea cetăţenilor României, inclusiv majoritatea membrilor comunităţii PNL-iste, era nemulţumită sau în orice caz mai degrabă nemulţumită decât mulţumită de prestaţia Guvernului Cioloş (subliniez: vorbim de percepţii, nu facem judecăţi de valoare, eu, personal, am o părere mai degrabă pozitivă decât negativă asupra guvernării Cioloş); dl. Dacian Cioloş, personal, avea un capital de apreciere mai degrabă modest, nicidecum unul care să-l facă locomotivă pentru PNL (spre exemplu: 41% în municipiul Timişoara, în timp ce în judeţ...; din nou: vorbim de percepţii, nu facem judecăţi de valoare); dl. Dacian Cioloş însuşi nu a făcut dovada că ar rezona cu PNL, dimpotrivă, a fost extrem de ezitant în a se lăsa asociat cu PNL, iar când, într-un final, a făcut-o, asta s-a întâmplat neexclusiv, dl. Cioloş punând pe picior de egalitate, în perspectiva sa, PNL-ul şi noul, enigmaticul, partid USR, semănând confuzie în rândul membrilor şi simpatizanţilor PNL, respectiv în rândul nehotărâţilor”, a mai transmis liderul PNL Timiş.

Nicolae Robu mai spune că o altă greşeală a liberalilor a fost impunerea pe listele pentru alegerile parlamentare a unor candidaţi din afara filialelor sau chiar din afara partidului.

”Forţarea pe listele PNL ale filialelor a unor candidaţi din afara acestora, chiar din afara partidului, cu crearea inevitabilă de nemulţumiri şi demotivări în organizaţii, cu consecinţe nu numai imediate, ci şi pe termen lung; replica «unii la muncă, alţii la răsplată» a putut fi auzită la aceste alegeri mai mult ca oricând, în (cvasi)toate filialele. Nefolosirea în campanie a vectorilor de imagine proprii, cu suport popular verificat - actorii locali de forţă ai partidului! -, ci agăţarea de personalităţi din afara partidului, pe de o parte prea puţin cunoscute la scara societăţii în ansamblu şi, în orice caz, fără forţă electorală, pe de altă parte, nepercepute de comunitatea partidului - membri şi simpatizanţi - ca aparţinându-i”, a mai scris Nicolae Robu.

De asemenea, preşedintele PNL Timiş spune că liberalii au greşit şi că nu au prezentat în cuvinte puţine propriul program politic, în timpul campaniei electorale.

”Neprezentarea în termeni clari, cu cuvinte puţine, a programului politic propriu, cu focalizare pe lucruri în care să se regăsească, să-şi regăsească interesul, altfel spus cu care să rezoneze simplii cetăţeni ca indivizi, respectiv categorii socio-profesionale semnificative din punct de vedere electoral”, a mai scris el.

Nicolae Robu a mai scris că funcţionarea PNL cu ”conduceri bicefale şi organisme colective mamut, nefunţionale, până mult prea târziu” este o altă greşeală a partidului, la fel şi ”folosirea de materiale electorale neadecvate, slabe, pur şi simplu şi, în consecinţă, lipsite de eficienţă electorală”, dar şi ”promovarea necorespunzătoare pe televiziunile naţionale”.

”Este uşor de remarcat că niciunul dintre lucrurile de mai sus nu se regăseşte la PSD!”, a concluzionat Nicolae Robu.

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu a demisionat din funcţie, după alegerile parlamentare fiind nemulţumit de rezultatul slab obţinut după scrutin, dar şi în urma unor discuţii cu primarul oraşului Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza, care i-a cerut demisia lui Robu.

Nicolae Robu a rămas la şefia filialei Timiş a PNL până când conducerea naţională a partidului va numi un interimar care să conducă filiala până la organizarea de noi alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.