Peste 100 de elevi de şcoală primară din Capitală au fost prezenţi, luni, la Senat, la o dezbatere pe tema drepturilor copilului dar şi despre iniţiativa legislativă depusă în Parlament, privind instituirea zilei de 1 iunie, zi liberă, pentru ca părinţii să le fie alături, elevii aşezându-se la masă şi venind cu zeci de propuneri legislative, precum vacanţă de 3 luni pentru părinţi, programă mai lejeră în şcoli, mai multe ore de sport şi folosirea tabletelor la ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu mi-aş dori să strângem toţi săracii şi să le dăm nişte case”, a propus o fetiţă când s-a văzut la Senat. 

Un băiat de clasa a şasea a ţinut să precizeze că tehnologia a evoluat foarte mult  în ultimul timp. ”În clasele mici, în clasa întâi şi a doua, copiii să folosească tablete în loc de caiete şi stilou, deoarece copiilor le place foarte mult tehnologia şi le-ar spori mai mult învăţarea”, a spus el, în aplauzele celorlalţi copii. 

Copiii s-au plâns şi de programul de la şcoală. ”Cei de la gimnaziu, începem şcoala la ora 12.00, ceea ce este foarte obositor pentru un elev, pentru că dimineaţa ne trezim cu o ameţeală totală”. 

”În şcoli să se înveţe despre relaţia părinte-copil”, au mai propus elevii din şcoala primară. Ei mai vor şi o lărgire a activităţilor extraşcolare, precum şi interzicerea tăierii copacilor tineri. ”Să udăm copacii, ca să putem să trăim”, a adăugat o fetiţă. De altfel, foarte mulţi copii au tras un semnal de alarmă privind respectarea mediului şi oprirea tăierii pădurilor.

Ei s-au declarat deranjaţi şi de zidurile scrise cu grafitti, din oraş. ”Sunt urâte, cu mesaje din astea, că Dumnezeu a murit”, a declarat o fetiţă. Un băieţel a intervenit şi a propus, la rândul lui, să se cumpere şi să se monteze camere video pe strâzi, pentru a-i descoperi pe cei care scriu pereţii clădirilor şi vandalizează spaţiile.

”Numele meu este Cristian şi vreau ca concediul minim să fie mărit cu o săptămână”, a cerut un băiat, iar un altul a cerut transport în comun pentru elevii care vin şi pleacă de la şcoală. 

”De ziua copilului, să se dubleze vacanţa”, a propus un băieţel, propunerea sa fiind primită cu aplauze de ceilalţi copii. Un altul a adăugat că ar trebui ca şi părinţii să aibă vacanţă, de ziua copilului, pentru a merge împreună în parcuri, la teatru şi la mall. 

”Legea mea este să începem şcoala la 9.30 şi să o terminăm la 12.30”, a propus o fetiţă.  

Elevii au venit cu idei inedite. ”Aş propune ca, atunci când plouă, să nu deschidă nimeni tabletele şi telefoanele”, a cerut insistent o fetită. 

”Eu mă numesc Celine şi propun să nu se mai construiască multe blocuri, pentru că deja avem multe libere şi rămânem înghesuiţi, pentru că se creează multe blocuri”, a spus o fetiţă de la clasa pregătitoare. 

Copiii mai mari au venit cu propuneri de iniţiative legislative legate de realităţile cotidiene şi de probleme cu care se confruntă copiii în societate. Un băiat de clasa a şaptea a propus o lege prin care să se facă verificări în familii, în cazul unor abuzuri la adresa copiilor.  Alţii s-au plâns de programul încărcat de la şcoală şi de temele care le ocupă tot timpul liber. ”Mai bine prefer să fac o oră în plus la şcoală, decât să fac temele acasă”, a spus unul dintre ei. 

Elevii mai vor ore suplimentare de sport la şcoală, spitale mai curate şi ca vacanţa părinţilor, vara, să fie tot de trei luni, aşa cum au şi elevii, pentru a sta împreună. O fetiţă a venit cu o iniţiativă ieşită din comun: ”Propunerea mea este ca, în ziua liberă, să merg cu mami, cu tati şi cu fratele meu la Therme”. 

Propunerile legislative au fost notate de parlamentarii prezenţi la masa rotundă organizată de comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatulu, cu tema “De ce vreau ca 1 iunie să fie zi liberă?”.

150 de elevi de şcoală primară au venit la Senat, unde au făcut un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului şi au primit diplome de Parlamentar pentru o oră.

La eveniment au fost prezente senatoarele Rozalia Biro, Gabriela Creţu, deputatele Claudia Boghicevici, Cristina Pocora, iniţiatorii proiectului de lege 1 iunie Zi liberă.

Parlamentarii le-au transmis copiilor că au dreptul de a participa la tot ceea ce are legătură cu viaţa lor. Şi-au notat propunerile lor şi au promis că le vor transpune în proiecte de lege. 

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, le-a spus copiilor să îi spună ”Bunicul Nicu”, aşa cum îi spun nepoţii săi. 

”Sunteţi toţi copii cu drepturi egale. Aici, în Parlament se fac legi de către senatori şi deputaţi. Voi aţi auzit foarte multe despre parlamentari. Parlamentarii fac legi. Dacă legile sunt bune, viaţa decurge bine. Dacă legile nu sunt bune, atunci înseamnă că parlamentarii nu şi-au făcut datoria”, a spus Vlad Popa. 

Senatoarea Mihaela Popa le-a spus copiilor că deputaţii vor da votul final pe legea care prevede zi liberă pe 1 iunie. 

”Eu mai am o iniţiativă legislativă.  Un copil, până în şapte ani, dacă este bolnav, poate sta acasă cu mămica lui, îşi poate lua concediu. Dacă acel copil are opt ani, cu cine stă acasă? Ar trebui, conform legii, să stea singur. Eu voi veni cu o propunere legislativă ca, măcar până la 12 ani, părintele să fie alături de copil, dacă are o problemă de sănătate”, a spus Popa. 

Şi senatoarea Gabriela Creţu le-a spus copiilor că au un drept pe care nimeni nu poate să îl ia, şi anume dreptul de a visa. ”Nouă, oamenilor mari, ni se spune: fiţi serioşi, fiţi pragmatici. Voi aveţi dreptul să visaţi o lume mai bună, o lume mai frumoasă, altfel decât este, în care voi să conduceţi”, a spus senatoarea PSD. 

Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a declarat că toţi copiii au dreptul de a-şi exprima opinia, iar adulţii trebuie să ţină cont de ea, mai ales când e vorba de decizii care îi privesc. 

”Mă bucură iniţiativa voastră de a încerca să îi convingeţi pe părinţi să aibă mai mult timp pentru voi”, a spus Gabriela Coman, arătând că nimeni nu a învăţat-o, când copilul ei era mic, să petreacă mai mult timp cu el, iar acum are momente de regrete din acest punct de vedere. 

La final, copiii au lăsat în casetele cu documente ale senatorilor scrisori de susţinere a iniţiativei de declarare a zilei de 1 iunie ca zi liberă pentru părinţi.

Iniţiativa legislativă privind instituirea Zilei de 1 iunie, zi nelucrătoare a fost depusă în luna aprilie de către mai mulţi parlamentari de la toate formaţiunile politice.

Ei şi-au motivat iniţiativa prin faptul că timpul scurt petrecut de părinţi cu copiii lor şi lipsa de la evenimentele şi serbările organizate cu această ocazie afectează în mod negativ evoluţia copiilor şi dezvoltarea lor în societate.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatoarea UDMR Rozalia Biro şi deputatul PNL Claudia Boghicevici, a fost semnată de 61 de deputaţi şi senatori de la toate partidele reprezentante în Parlament şi îşi propune modificarea articolului 139 din Legea 53/2003, Codul Muncii.

Astfel, iniţiatoarele îşi motivează propunerea prin faptul că petrecerea timpului cu copiii, în weeek-end sau în vacanţe, nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puţin din timpul nostru. 

Ea  menţionează că ziua de 1 iunie este ziua internaţională pentru protecţia copilului, iar în România este denumită Ziua Copilului. În această zi, în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar multe instituţii au în program evenimente gen ”porţi deschise” pentru copii. 

”Importanţa acestor evenimente în dezvoltarea copiilor este una majoră, iar aprecierile din partea părinţilor sunt esenţiale pentru copii”, afirmă parlamrentarii, care menţionează că lipsa părinţilor de la aceste evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor, se mai arată în expunerea de motive la propunerea legislativă. 

Iniţiatorii mai spun că de cele mai multe ori, părinţii îşi iau o zi de concediu, pentru că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda această zi liberă, iar atunci când întârzie la muncă, pentru că au participat la serbări, sunt sancţionaţi de şefii lor. 

Parlamentarii dau şi exemplul rezultatului unui sondaj Gallup din ianuarie 2010, în care aproape jumătate din copii au răspuns că petrec în medie o oră pe zi cu părinţii. Mai mult, în timpul petrecut împreună, copiii şi părinţii nu comunică suficient şi interacţionează la nivel superficial. 

Ei prezintă în expunere şi un studiu Unicef care arată că părinţii din Marea Briutanie îşi copleşesc copiii cu daruri scumpe, constând în dispozitive şi haine de firmă, pentru a compensa faptul că nu stau destul cu ei. 

Studiul a mai arătat că familiile coexistă sub acelaşi acoperiş, în loc să petreacă timpul împreună, iar copiii au în camera lor televizor, telefon, acces la internet, astfel încât pare că locuiesc într-un imobil propriu. 

În expunere se mai arată că patru din zece părinţi spun că le este mai uşor să programeze o întâlnire de serviciu decât să petreacă timp cu copiii lor, iar opt din zece părinţi consideră că, din cauza presiunilor publice, copiii nu mai au suficient timp doar pentru a fi copii, potrivit unui studiu realizat de Ipsos Public Affairs. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.