După o bătălie „crâncenă” pentru a prinde un loc în programul de internship al Guvernului, 200 de tineri norocoşi, de la peste 50 de universităţi din ţară şi din străinătate, au participat, luni, la evenimentul de lansare a programului de anul acesta, primind sfaturi direct de la premierul Dacian Cioloş, dar şi de la alţi miniştri. Curiozitate, provocare, schimbare au fost cuvintele care descriu motivele pentru care tinerii studenţi au ales să participe la programul de internship, încurajaţi fiind chiar de către premierul Dacian Cioloş care la rându-i a fost intern la Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încă de la ora 9.30, în faţa Bibliotecii Naţionale a României, locul unde a avut loc evenimentul de deschidere a programului de internship, era forfotă mare. Tineri emoţionaţi, îmbrăcaţi festiv aşteptau curioşi.

”Am emoţii şi abia aştept să încep să mă duc la muncă şi să profit din plin de aceste două luni”, spune Ioana râzând. Ea este intern în cadrul Ministerului Educaţiei şi este bucuroasă că are această oportunitate şi îşi doreşte ca după terminarea facultăţii să lucreze în cadrul Guvernului şi să contribuie la ”modernizarea învăţământului românesc”.

Pentru a destinde atmosfera, în deschiderea ceremoniei, secretarul de stat Radu Puchiu le-a spus stagiarilor că, dacă unii au venit pentru a prinde pokemoni, ”astăzi nu avem”, moment care a stârnit amuzamentul celor prezenţi la eveniment.

Premierul Dacian Cioloş a ţinut să le transmită stagiarilor un mesaj prin care i-a îndemnat ca pe perioada internshipului să pună întrebări, să fie curioşi şi să aibă un spirit critic. Premierul le-a relatat celor prezenţi că şi el şi-a început cariera cu un program de internship, în urmă cu aproximativ 20 de ani, dar la Comisia Europeană, precizând că acel stagiu i-a format profilul profesional.

”Ştiu ce înseamnă ceea ce trăiţi acum, am trecut şi eu prin asta în urmă cu câţiva ani. Vă îndemn să aveţi un spirit critic şi să vă păstraţi libertatea specifică vârstei şi, sunt convins, specifică caracterului dumneavoastră, să vă păstraţi libertatea şi detaşarea şi obiectivitatea în aşa fel încât să priviţi lucrurile în administraţiile în care vă faceţi stagiul într-un mod cât mai critic, constructiv şi să împărtăşiţi observaţiile pe care le aveţi, să aveţi curajul să o faceţi, pentru că, chiar şi lucruri care pot să pară banale, într-o primă fază, pot să fie foarte utile pentru a schimba lucrurile în bine în administraţie”, le-a spus premierul Dacian Cioloş stagiarilor.

El i-a felicitat pe cei 200 de stagiari, având în vedere că anul acesta a fost un record de înscrieri, fiind peste 30 de candidaţi pe loc, subliniind că a fost o selecţie dură şi că interesul tinerilor pentru administraţie este un lucru bun.

”Să nu vă lăsaţi dominaţi de pesimism, indiferent de ce veţi găsi în administraţie”, le-a mai spus prim-ministrul. 

Tinerii stagiari spun că nu îi deranjează, deocamdată, salariile mici din sistemul bugetar. 

”M-a făcut să vin la internship curiozitatea despre cum se face administraţie publică. Aş vrea să învăţ cum se face administraţie publică, pentru a schimba ceva trebuie mai întâi să cunoşti lucrurile îndeaproape. Este foarte uşor să-ţi dai cu părerea din exterior, dar poţi vorbi foarte multe prostii. E important pentru mine să învăţ foarte multe lucruri şi sper să şi rămân în interiorul administraţiei publice. Cred că aş rămâne şi pentru un salariu de 1.500 de lei atât timp cât colectivul este deschis să colaboreze cu tineri ca mine şi ar fi deschis către idei noi. Pentru mine, colectivul înseamnă mai mult decât un salariu bun sau alte avantaje”, a spus Bogdan, intern la APIA.

Alţii spun că, după cele două luni de internship, speră să se poată decide dacă şi-ar dori o carieră în sistemul bugetar sau în cel privat. 

”Programul e o oportunitate pentru noi, tinerii. Toată lumea ştie că orice angajator ne cere experienţă. E greu să îţi găseşti un job când pleci din băncile facultăţilor, tocmai din acest motiv. Pe de altă parte, sper ca în aceste două luni nu doar să învăţ, ci să contribui şi eu la proiectele din Ministerul Muncii. Sper ca după cele două luni să îmi dau seama dacă îmi doresc să lucrez în administraţie sau o să aleg să merg în privat”, a declarat, pentru News.ro, Sabina Ercean, stagiar în cadrul Ministerului Muncii.

200 de stagiari vor lucra timp de două luni în peste 40 de instituţii ale statului subordonate Guvernului, printre care Ministerul de Externe, cel de Interne, Agricultură sau al Dezvoltării Regionale, precum şi în alte instituţii precum APIA, Comisia Naţională de Prognoză ori Deparlamentul de Politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.