Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Domnule preşedinte, aţi ales astăzi să ignoraţi libertatea justiţiei, să compromiteţi lupta anticorupţie şi lupta împotriva criminalităţii organizate din România. Aţi ales astăzi să giraţi cenzura şi reducerea la tăcere a magistraţilor şi să creşteţi politizarea numirilor în sistemul de justiţie românesc, călcând în picioare meritocraţia şi competenţele profesionale. Aţi ales astăzi să faceţi jocurile partidelor şi să întoarceţi spatele românilor care v-au dat votul lor de încredere. Din păcate, e o alegere pe care o vom plăti cu toţii”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER, conform unui comunicat de presă al partidului.

De asemenea, deputatul REPER, Andrei Lupu a precizat că preşedintele „Klaus Iohannis tocmai a ignorat toate cerinţele din partea Comisarului european pentru justiţie şi din partea societăţii civile de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia înainte de a promulga legile justiţiei”.

„Şeful statului a sfidat toate criticile primite din partea magistraţilor, dar şi îngrijorările formulate de instituţiile europene cu privire la aceste legi din cauza cărora nu doar că riscăm să nu intrăm în Schengen, dar creează premisele unor sancţiuni mult mai dure la nivel european pentru că pun în pericol reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Aici suntem. Atât a putut livra clasa politică actuală. Rămâne misiunea noii generaţii să îndreptăm treptat lucrurile”, a mai spus politicianul REPER.

În viziunea partidului REPER, un stat democratic nu poate funcţiona fără o justiţie independentă şi eficientă, care să asigure respectarea legii, indiferent de poziţia şi acţiunile unor grupuri de interese politice, de partid, sau infracţionale organizate.

„Un stat fără justiţie se îndepărtează de Europa şi se apropie de statele autoritare, în care drepturile şi libertăţile individuale şi colective devin politice, la discreţia structurilor de putere şi forţă. Credem în colaborarea loială cu instituţiile Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei în realizarea oricăror reforme în domeniul justiţiei şi în susţinerea Mecanismului European privind Statul de Drept”, mai arată sursa citată.

Principiile REPER, care stau la baza manifestului politic al REPER şi vor fi esenţiale pentru orice program de guvernare asumat de partid:

„Susţinem o politică penală flexibilă, axată pe confiscare şi recuperarea prejudiciilor, dar şi pe eficienţa combaterii infracţiunilor cu un grad mare de pericol social şi a crimei organizate, compensată de o relaxare a componentei punitive pentru faptele mai puţin periculoase.

Milităm pentru debirocratizare şi digitalizare în vederea simplificării accesului la sistemul de justiţie.

Suntem favorabili creşterii numărului de magistraţi şi eficientizării activităţii acestora, evitând supraîncărcarea instanţelor şi aşteptarea unei hotărâri definitive pentru ani în şir.

Încurajăm consolidarea luptei anticorupţie după ani de subfinanţare, tentative de punere sub control politic şi lipsire de resurse umane.

Vrem să contribuim la depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale, prin scăderea la trei a numărului de judecători desemnaţi de către Parlament, în favoarea desemnării lor de către organele reprezentative ale magistraţilor”, conchide sursa menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, pachetul legilor justiţiei şi anume legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legii privind organizarea judiciară şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, informează Administraţia Prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.