În 2023, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte Indicele Egalităţii de Gen în Uniunea Europeană, cu un scor de 56.1 din 100, fiind cu 14.1 puncte sub media UE. Bulgaria are un scor de 65.1, iar Ungaria, penultima în acest clasament, are 57.3, precizează formaţiunea REPER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit  REPER, la Conferinţa de lansare a Indicelui egalităţii de gen 2023, organizată de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), au fost prezentate cele mai recente constatări privind egalitatea de gen la nivelul UE. 
 
În domeniul sănătăţii, România are cel mai mic punctaj în subdomeniul comportamentului de sănătate. Inegalităţile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice şi economice, unde România ocupă locurile 26, respectiv 27. Avem şi o îmbunătăţire în ceea ce priveşte egalitatea de gen, la activităţi sociale, unde am urcat 17 locuri (până pe 8), arată formaţiunea. 
 
”Suntem pe ultimul loc la egalitate de gen şi în top, când vorbim despre violenţa domestică. Ceva merge pe dos într-o ţară în care totuşi femeile reprezintă majoritatea populaţiei.  Am ajuns pe ultimul loc din Europa cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi din cauza unor mentalităţi pe care majoritatea oamenilor politici refuză sau se tem să le adreseze prin măsuri concrete. Este cazul să înţelegem toţi că nu discutăm doar despre eliminarea discrepanţelor, discriminărilor şi susţinerea drepturilor femeilor, ci despre modul în care poate sau nu evolua societatea noastră. Avem nevoie de un plan transpartinic, de ţară, prin care să creăm oportunităţi egale şi sprijin femeilor, pentru a dezvolta armonios societatea în care trăim. Egalitatea de gen nu este un subiect despre feminism, ci unul despre societate. Partidul REPER şi-a asumat să protejeze şi să promoveze drepturile şi libertăţile femeilor din România şi luptăm pentru o reprezentare egală la nivel politic şi social. De aceea, avem cote de reprezentare egală în statut şi am lucrat alături de sociologi, activiste, medici şi experte în politici de gen, pentru a veni cu soluţii pe teme principale precum: participarea femeilor în viaţa politică,  antreprenoriat,  sănătate şi drepturi reproductive, violenţa domestică.”, a declarat Oana Cambera, deputată şi vicepreşedintă REPER. 
 
Despre tendinţa generală a UE către convergenţa crescătoare în materie de egalitate de gen, România nu pare să se alinieze, atrage atenţia partidul REPER.
 
”Chiar dacă ţara a înregistrat progrese, acestea au fost la un ritm mai lent decât în alte state membre. Indicele Egalităţii de Gen al României este în mod constant şi semnificativ sub media UE, iar decalajul dintre România şi media UE s-a mărit în timp. În esenţă, progresul către egalitatea de gen în România nu doar că a fost mai lent, dar a şi scăzut şi rămâne mult în urmă faţă de restul Europei. Acest raport a fost publicat chiar  în săptămâna în care a avut loc Marşul Împotriva Violenţei, iar partidele politice ce formează majoritatea în Camera Deputaţilor refuză adoptarea cotelor pentru femei pe locuri eligibile la alegeri”, mai spun cei de la REPER. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.