REPER solicită coaliţiei de guvernare şi Preşedintelui României să clarifice de îndată conţinutul proiectelor de lege privind siguranţa naţională şi procesul de dezbatere şi adoptare pe care îl propun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un subiect atât de important, într-un domeniu nereformat de trei decenii, trebuie să facă obiectul unor dezbateri extinse - parlamentare şi cu societatea civilă. Siguranţa naţională şi rolul serviciilor de informaţii în viaţa cetăţenilor şi în echilibrul puterilor în stat nu pot fi gestionate printr-un simulacru de consultare şi proceduri netransparente. Legile siguranţei naţionale pot însemna o reformă importantă pentru statul de drept din România sau pot afecta semnificativ calitatea democraţiei noastre”, arată comunicatul de presă al formaţiunii.

Pentru REPER, ca partid ce are în centrul viziunii sale valorile europene specifice statului de drept, reforma privitoare la sistemul de siguranţă naţională trebuie să plece de la o serie de principii esenţiale:

1. Legile siguranţei naţionale trebuie să facă obiectul unor dezbateri publice extinse, la care să poată participa un număr cât mai mare de actori relevanţi şi conform unui calendar extins;

2. Serviciile secrete trebuie să funcţioneze sub un real control civil. În modelul actual, comisiile de control SRI şi SIE din cadrul Parlamentului sunt lipsite de orice eficienţă. Lipsesc atât raportarea şi evaluarea de activitate a serviciilor de informaţii, cât şi transparenţa execuţiei bugetare.

3. Controlul asupra întregului sistem de siguranţă naţională nu poate fi centralizat în mâinile Preşedintelui, iar activitatea CSAT, ca instituţie ce serveşte interesul public, trebuie supusă unor formule adaptate de legitimare democratică.

Conform sursei citate, pentru REPER, mesajul pe care mediul politic trebuie să şi-l asume este unul clar: serviciile secrete, tocmai pentru că sunt în slujba cetăţenilor şi a statului, nu mai pot continua să funcţioneze într-o ambiguitate care poate genera dezechilibru şi abuz de putere.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat drespre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, că este o eroare majoră faptul că au fost scurse în mass-media, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.

„Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a adăugat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.