Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reţinută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluţionare către Curtea Constituţională a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa citată reaminteşte, într-un comunicat de presă că „partidul REPER a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-şi apăra votul în secţiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanţilor noştri din procesul electoral deşi în acest moment avem a treia cea mai mare delegaţie de deputaţi în Parlamentul European. Ordonanţa de urgenţă în baza căreia se organizează alegerile a modificat în mod arbitrar şi nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme şi proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”.

„Guvernul României a depus tot efortul pentru a crea ilegal un avantaj partidelor-sistem, în detrimentul celorlalți competitori electorali. Suntem într-o situaţie în care avem două dispoziții legale care reglementează aceeași chestiune și anume aceea a compunerii birourilor electorale, dispoziții care, în mod evident, sunt contradictorii. Acest fapt conduce în final la restrângerea drepturilor electorale, încâlcând principii fundamentale într-un stat ce se declară a fi democratic și european. Este greu de înţeles această teamă a PSD-PNL, care îi face să apeleze inclusiv la abuzuri legislative împotriva Partidului REPER” a declarat deputatul Andrei Lupu, candidat din partea REPER la alegerile europarlamentare, conform sursei menţionate.

Deputata Oana Cambera a afirmat, la rândul ei, că se bucură  de „această victorie de etapă în care am reuşit sesizarea Curţii Constituţionale prin invocarea neconstituţionalităţii în faţa ICCJ, îmi pun încrederea în instanţele de judecată care pot stabili un precedent pentru procesele electorale, astfel cum au făcut-o şi prin alte decizii ale CCR din trecut, confirmând rolul echităţii electorale şi democraţiei”.

„Fiecare român trebuie să înţeleagă că ceea ce a făcut Guvernul în ultimele săptămâni nu reprezintă doar o decizie politică de comasare care să le servească interesele proprii ale Partidului Comasat, ci este o încălcare a Constituţiei”. a completat Cambera.

BEC a decis, sâmbătă, ca partidul REPER să nu aibă reprezentanţi în Biroul Electoral Central la alegerile din 9 iunie, fiindcă nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, şi validarea alianţei electorale Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia Biroului Electoral Central.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.